Fotograferen met natuurlijk licht

In fotografie hebben we 2 soorten licht. Natuurlijk en kunst licht. Natuurlijk houdt in dat je met daglicht werkt en de veranderende standen van de zon en met kunstlicht kun je het licht aanpassen naar je eigen wensen.

Maar hoe maak je de mooiste foto’s met daglicht?

Natuurlijk licht is er vanaf het moment dat de zon opkomt en weer ondergaat. Maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen. De zon stijgt door de dag op steeds meer. Super om te kijken hoe laat het is maar soms iets minder om personen te fotograferen. Toch kun je met daglicht alle kanten op. Ik heb een aantal tips opgeschreven om je verder te helpen.

Waar op te letten met fotograferen met natuurlijk licht

Tip 1: Harde lijnen

Tussen 12-15u valt het licht precies van boven waardoor schaduwen harder worden het gezicht naar beneden trekken. Probeer deze tijden te vermijden tijdens het fotograferen tenzij het een bewolkte dag is. Dan valt het felle zonlicht namelijk weg en fotografeer je een zachter beeld.

Tip 2: tijdstippen

Fotograferen plannen fotoshoots het liefst in de ochtend of namiddag als de zon alweer wat aan het zakken is. Dit omdat het licht dan zachter valt dan tussen 12-15u. Je kunt hier zelf ook mee aan de slag. Ga in de ochtend lekker wandelen met je familie en neem die camera of telefoon mee om foto’s te maken.

Foto gemaakt binnen 30 min na zonsopgang. Het zachte zijlicht zorgt voor mooie lichtpunten op het gezicht en silhouet.
tip 3: Schaduw

Ga je de natuur opzoeken? Ga dan ook eens fotograferen in de schaduw, speel met je scherpstelling en fotografeer eens door de bladeren heen. Hierdoor kun je een heel fijn sfeertje toevoegen aan je foto’s en echt de aandacht trekken naar je model/onderwerp.

 Fotograferen met natuurlijk licht
Tip 4: Binnen fotografie

Kijk naar op welke plekken het zonlicht naar binnenvalt. Als het maar vanaf een het licht binnenvalt kun je spelen met schaduwen in het gezicht. Door achter een licht gordijn te fotograferen kun je een zachter beeld vastleggen. Extra tip: Kies voor een effen achtergrond en kies voor lichte kleuren in je kleding.

Fotograferen met natuurlijk licht
Tip 5: Gouden uurtje

In fotografie kennen we het gouden uurtje. Dit is het uurtje wanneer de zon 6 graden boven of onder de horizon staat. Dit gebeurt tijdens zonsopgang of zonsondergang. In zomer zul je sneller foto’s maken tijdens zonsondergang omdat je je tempo hebt aangepast i.v.m. het weer en dan vaak nog actief op pad bent. Plus zonsopgang is nogal vroeg in de ochtend dus hiervoor zul je toch echt je wekker moeten zetten. Deze tijd zorgt ervoor dat er meer zacht licht is en meer rode tinten in de lucht hangen. Het zachte licht zorgt ervoor dat je geen harde lijnen in je gezicht krijgt. Je zult wel gebruik moeten maken van spotmeting om het gezicht goed te krijgen kwa belichting. Spotmeting op je camera zorgt ervoor dat je camera het licht meet op het punt waarop jij instelt als je mensen wilt fotograferen.

Tip 6: Timing

Na zonsondergang: Omdat de zon dan al compleet achter de horizon is verdwenen maar nog wel genoeg licht afgeeft om goed te kunnen fotograferen heb je op goede dagen een goede 30 minuten om foto’s te maken. Timing is key. Maar als je het gouden uurtje in zijn geheel goed mee pakt dan kun je een heerlijke sfeer in je foto’s pakken.

Fotograferen met natuurlijk licht

Handige apps hiervoor zijn: Magic Hour maar ook je weer app geeft vaak aan hoe laat de zon opkomt of ondergaat. Denk dan aan het half uur ervoor en het half uur na opgang/ondergang.

Tip 7: Silhouet

De zon in de rug kan voor een mooie vorm/silhouet zorgen. Zorg er wel voor dat je onderwerp donkerder is dan achtergrond en goed waarneembaar. Je wilt de hele vorm kunnen zien. Als de zon nog niet helemaal onder is kun je spelen met het licht wat op je onderwerp valt. Ga voor een zachte high light op het gezicht om net een extra effect mee te geven.

Fotograferen met natuurlijk licht
Tip 8: Lens flares

Een Lens flare ontstaat omdat de zon (of een lamp) recht of bijna recht in je lens schijnt. In het objectief zitten verschillende onderdelen en al dat glas kan het binnenvallende licht reflecteren. Komen de stralen op je sensor terecht, dan heb je een lichteffect. Je kunt flare dus niet buiten met je eigen ogen zien, het is een verschijnsel dat in je camera ontstaat. Flare kan allerlei vormen aannemen, afhankelijk van de lichtinval maar ook van de eigenschappen van het glas in je lens.

Je kunt flare tegengaan door het gebruik van een zonnenkap op je spiegelreflex of een hand boven je lens te houden bij bijv. je telefoon.

Voor mij is een lens flare meestal een soort van regenboog. Je weet nooit wanneer ie verschijnt en in een goede foto versterkt hij het beeld.

Mijn advies:

Ga lekker fotograferen en neem de tijd om een goede foto te maken. Vooral als het om je familie gaat zullen zij zich niet beledigd voelen als je ze vraagt zich te verplaatsen of instructies meegeeft. Voor de meeste mensen geeft dit rust en daardoor zullen ze relaxter op de foto staan. En speel met het licht. Je wordt er technisch beter door omdat je een uitdaging voor jezelf neerlegt. Je mag wel eens de mist in gaan. Het is soms even zoeken naar de juiste instellingen en het overkomt de allerbeste fotografen nog wel eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *