Fotografie uitleg: Sluitertijd

Door met sluitertijd te spelen kun je een bewegingseffect toevoegen in je foto’s. Door hier mee te spelen bij bijv. Watervallen creëer je een smokey effect/ spookachtig effect. Let op: overdag kun je sluitertijd niet compleet opengooien zonder gebruik van een filter (aka een zonnebril voor je lens) hierdoor heeft de camera meer moeite om de foto “snel” te maken en kun je nog meer een spooky effect creëren. In de nacht is het geen probleem omdat er minder licht is.

Lange sluitertijd

Let wel op: Doe dit niet met mensen tenzij je de beweging iets toe vindt voegen. Het is niet voor niets dat als we kinderen fotograferen de sluitertijd zo kort/snel mogelijk zetten omdat we anders geen scherpte in de foto krijgen. Daarom zijn de eerste foto’s van de 19de eeuw vaak een tikkeltje wazig omdat de sluitertijd toen zelfs meerdere uren kon duren. Dit ontwikkelde zich snel door de eeuwen heen. Het verklaard wel waarom mensen vroeger werden “vastgezet” voor een goede foto in een stoel bijv. Vooral voor natuur of juist beweging in de foto creëren is het een toegevoegde waarde.

Zoals hier boven ziet heb ik de sluitertijd langzaam op laten lopen. Van 1/4000 seconde naar 1 seconde. Wat je opvalt bij de 1/5 seconde foto is dat de foto lichter oftewel overbelicht begint te worden en bij 1 seconde is dit effect er helemaal. Het diafragma blijft hetzelfde. Er komt dus teveel licht de lens binnen omdat je sluitertijd langer is hierdoor wordt je foto overbelicht. Nu is onderbelicht niet goed maar overbelicht ook niet. Je sluitertijd en diafragma in combinatie met het licht wat de lens binnenvalt maakt een foto.

Dit is op meerdere manieren op te lossen. Een filter voor je lens. Een soort van zonnebril die in meerdere gradaties te koop is waardoor je hier mee kunt spelen en toch voor een langere sluitertijd kunt gaan zonder overbelichting. Of je sluitertijd terug schakelen naar een snellere tijd.

HDR

Of door voor HDR oftwel high dynamic range te gaan. Dit houdt in dat je meerdere 3-5 foto’s maakt vanaf precies hetzelfde standpunt. (Gebruik van een statief is aan te raden) Met 1 onderbelichte foto, 1 gewone foto en 1 overbelichte foto. Hierbij kun je de “goede” elementen met elkaar combineren tot een foto. Dit kan ook met nog meer foto’s en deze leg je als het ware over elkaar in photoshop. Je smartphone doet dit al voor je als je deze functie gebruikt. Hierdoor kun je een foto creëren die op alle punten goed belicht is. Vooral bij beweging in de natuur. Een waterval bijv. of een zonsondergang waarbij de voorgrond anders te donker zou zijn.

Geef een reactie