Compositie tips

Wie gaan we waar neerzetten en hoe krijgen we het beste uit het onderwerp.

Compositie is het neerzetten van elementen in je foto met een vooraf bepaalde strategie. Ik doe dit vaak onbewust. Ik zoek ter plekke naar een prettig beeld. Je moet ook snel kunnen schakelen als de omstandigheden veranderen.


Als ik voor een klant aan het werk dan nemen we van te voren de wensen door maar ter plekke neem ik dit als een lijdraad mee. Voor een portret ga ik op zoek naar de mooiste hoeken van een persoon. Iedereen heeft iets. Bij de een kunnen het de sproetjes op de neus zijn en bij de ander de lange benen.


Vanuit een statief fotograferen doe ik dus ook amper. Ik kijk goed om me heen en loop rustig wat rond en ga dan mijn hoek aan het bepalen. Soms ga ik alsnog de mist in en soms verras ik mezelf.


Misschien is het omdat ik van museums en kunst hou en de oude meesters al gebruik maakte van compositie. Vanuit de verhoudingen van de oude Griekse beelden tot de schilderijen van de Hollandse meesters uit de Gouden eeuw.

Kunst hangt trouwens niet altijd in een museum.

Een prettig beeld maken bepaal je zelf. Soms is het een kwestie van smaak en soms door gewoon door gebruik te maken van de fotografie regels.

Leidende lijnen, de evenaar op het midden van de foto, regel van derden, diepte keuze, plaatsing van je onderwerp om er maar een paar op te noemen.

Een goede compositie kan wel veel verschil maken. De bovenstaande foto’s zijn in 5 seconden tijd van elkaar gemaakt. Op dezelfde plek maar door te kiezen voor een andere compositie krijg je een andere belichting en dus een ander effect. Natuurlijk is het met landschap fotografie anders dan met portretten. Iedere opdracht heeft een eigen wens die moet worden meegenomen.

Bij bijv. auto’s wil je soms de grootheid laten zien afhankelijk van je doelgroep. Ik werk voornamelijk met 4×4 op het moment en hierbij zijn de kernwoorden: Kracht, ruw en werkpaard voornamelijk aanwezig. Ze hoeven niet schoon zijn te zijn zoals bij bijv. een klassieke Mercedes die elegantie uit moet stralen. Maar ook hierbij kijk je naar de elementen die de auto versterken. De rechter foto is niet slecht wat betreft compositie maar het doel van deze foto is verkoop. De lucht boven het hout leidt dan af van de auto en geeft teveel drukte in de foto. Terwijl ik bij de middelste foto iets meer afstand had mogen nemen omdat deze foto niet werkbaar is voor social media. De linker foto is dus voor het gevraagde doel het beste. De ruimte eromheen leidt niet af dus het onderwerp kan in de schijnwerpers staan.

Ook ik heb opdrachten waarbij ik moet zoeken naar de goede plaatsing van alle elementen in een foto. Van rommelig, naar net niet naar de perfecte foto zoals de klant vroeg. Bij portretten hou je altijd rekening met het doel van een foto. Bij een zwangerschapshoot ga je niet alleen gezichten fotograferen maar wil je juist de omhelzing van het paar met de buik up front & center.

Contrast kan je ook helpen om je onderwerp meer in het middelpunt te zetten. Kleur vs. een rustige omgeving. Denk aan de kleuren cirkel van Itten.

In het begin zal het veel uittesten zijn. En ja, fotografie regels kunnen je helpen maar het uiteindelijke beeld bepaal je zelf. Veel plezier!

Geef een reactie