HDR Fotografie

HDR oftwel High Dynamic Range

Wat is HDR fotografie?

HDR houdt eigenlijk in dat je meerdere foto’s bij elkaar voegt. Hierdoor komen details die met het blote oog wel zichtbaar zijn maar in een enkele foto niet naar voren komen juist nu wel naar voren.

🧩 HOW TO: Dit doe je door een foto met onderbelichting(korte sluitertijd) gewone belichting (standaard sluitertijd) en over belichting (langere sluitertijd) bij elkaar te voegen. Denk aan een donkere foto, een normale foto en een lichtere foto.

Deze foto’s (het liefst het RAW bestand van een spiegelreflex camera) bij elkaar te voegen. Dit kan in Photoshop, Lightroom enzovoorts.

Het programma combineert alle foto’s (het liefst 3-5 foto’s) zodat details verder naar voren komen. Hou er rekening mee dat de foto’s vanaf hetzelfde standpunt moeten worden genomen. Dus een statief is raadzaam.

Je ziet de vrieskou in het zand, hightlights op de boomstam maar ook de details van de achtergrond.

âž•VOORDEEL: Wat is nu het voordeel van HDR? Wij zien met onze ogen tot 4K alleen onze ogen hebben geen pixels. We zijn tenslotte geen computers. Omdat onze hersens in de mix worden gegooid kunnen wij sneller scherpstellen en wordt informatie anders verwerkt. Het kan namelijk daardoor voorkomen dat het beeld wat je ziet (en al staat je camera op automatisch) dat je niet precies vastlegt wat je met je ogen ziet.

HDR kan hierbij helpen om details meer naar voren te halen. Dat kan met een landschap foto of een urban foto. Denk aan de pakhuizen in Amsterdam waarbij de verlichting, de kleur van het pand maar ook de kleuren van de lucht passen bij elkaar. Natuurlijk heeft het ook met smaak te maken. Het kan ook een surrealistische beeld geven. Mits goed gedaan geeft het meer diepte aan je foto en komen details meer naar boven.

✔️EINDRESULTAAT: Foto 4 is HDR en de eerste 3 foto’s gaan van donker naar licht. (waar ik eerder over vertelde van kort naar een langere sluitertijd) Deze zijn over elkaar gelegd/samen gevoegd waardoor foto 1 ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *