Fotografie uitleg: Golden Hour vs. blauwe uurtje

Golden hour

Wat is eigenlijk het gouden uurtje/Golden Hour? Het gouden uurtje is wanneer de zon 6 graden van de evenaar verwijderd is. Dit is dus +/- 30 minuten voor en 30 minuten na zonsopgang/ondergang. Doordat de zon lager hangt kun je een schitterend effect creëren in je foto’s omdat er zachter warmer licht is dan de rest van de dag waardoor alles een extra tintje meekrijgt.

Let wel op.Voordat de zon opkomt en na het ondergaan zul je een statief moeten gebruiken om goede foto’s te kunnen maken. Er is minder licht in de lucht waardoor je langer nodig hebt om een goed belichte foto te kunnen maken. Hou je ISO zo laag mogelijk en mits het wat donkerder word belicht je foto wat onder. (belichting naar links gooien)

Ga niet voor een hoog F getal/klein diafragma maar juist voor een kleiner getal en speel hiermee. ( F7-F13 bijv.) Als je bij een rivier staat of de zee kun je een schitterend mat effect creëren op het water)

Of ga eens voor een laag F getal en gooi je diafragma open voor een Bokeh Effect.

Golden hour App

Pro tip: Gebruik de app Magic Hour en zorg ervoor dat je op tijd bij je locatie bent zodat je rustig alles neer kunt zetten.

Het blauwe uurtje

Het blauwe uurtje vindt plaats in het uur voor zonsopgang of het uur na zonsondergang. Je zou denken dat het dus net als het gouden uur een uur duurt. Helaas klopt dat niet helemaal. Het blauwe uurtje duurt vaak maar 10min dus op tijd op een goede locatie zijn is wel belangrijk.

Tijdens het blauwe uurtje bevat de lucht nog wel wat warmte en krijg je net als bij het gouden uur een zacht effect omdat er nog best wel wat licht in de lucht zit wat op camera heel mooi kan terug komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *