Marketing tips: Hoe bereik je klanten in het corona tijdperk?

Normaal zouden we in het Paasweekend heerlijk gaan toeren en familie gaan bezoeken. Dit jaar is het allemaal anders. Ik ben gigantisch blij dat ik mijn werk voor mijn klanten mag doorzetten en ook het vertrouwen krijg om dit te doen hetzij nu meer digitaal dan face to face overleg zoals voorheen.

Want juist in deze tijden dat we elkaar offline niet kunnen zien moeten we online een stapje erbij zetten. Om contact te houden met familie, vrienden, klanten en nieuwe mensen te bereiken. Zelfs mijn eigen familie heeft zich aangepast. Op afstand een eitje met elkaar tikken i.p.v. met zijn allen op een plek. Want de Paashaas heeft vanmorgen iedereen van eitjes voorzien. Netjes bij de deur achtergelaten in een tasje. Want ook zij houden afstand.

Ik heb gemerkt in de laatste weken dat omdat mijn klanten zich online goed laten zien dat het vertrouwen van de klanten blijft en groeit. Als je laat zien dat je doorwerkt (met maatregelen natuurlijk) dan weten klanten dat ze bij je terecht kunnen. Transparantie en je constant blijven aanpassen is key.

Sommige dingen kun je van te voren niet voorspellen. Zoals nu met het corona virus. Creatief aanpassen is een belangrijk onderdeel. We zaten al in een digitaal tijdperk maar dit is de laatste weken in een stroomversnelling gekomen.

Want wat als die stenen winkel niet meer open mag of maar beperkt? Ga je dan voor een webshop of bezorgen of een prive afspraak? En hoe maak je dit aan je klanten betekend? Ga je voor een flyer zodat je ook de ouderen klanten bereikt of was je al zover dat je iedereen kunt mailen. En zitten eventuele nieuwe klanten al op social media waar je door slim gebruikt te maken van adverteren ze nu ook kunt bereiken. En wat als je klanten je helemaal niet meer mogen bezoeken? Ontwikkel je jezelf dan in de tussentijd en laat je dit aan klanten zijn? Want om relevant te blijven moet je wel je gezicht laten zien. Dit mag ook persoonlijk worden gemaakt. Vraag om steun en gij zult ondersteund worden door de gemeenschap.

Mijn tip is maak een mind map & een s.w.o.t. analyse aan het begin van het jaar ongeacht de ontwikkelingen. Net als je vooruit kijkt met een investering moet je dit op het gebied van marketing ook blijven doen. Je wilt toch over 10 jaar nog bestaan? Marketing is altijd het onderschatte kindje maar door dit goed in te zetten kan je rendement hieruit oplopen tot 50%. Ik kan het weten, ik heb het zelf ondervonden en heb de cijfers om mijn verhaal te backen.

Ik keek altijd aan het begin van het jaar vooruit en achteruit. Met achteruit bedoel ik: evalueren wat er goed is gegaan en wat minder ging. Moeten er producten worden geschrapt en zit er nog genoeg marge op mijn product of dienst en is het nog een kans dat dit veranderd in het aankomende jaar. Met vooruit bedoel ik een planning maken en kijken waar je kansen maar ook valkuilen liggen voor dat jaar. Kan ik investeren in die nieuwe machine zonder teveel van mijn vetpotje af te halen? En wat als die nieuwe machine er wel voor zorgt dat ik op personeelskosten kan besparen, hoe snel heb ik mijn investering dan terug?

Out of de box denken is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms hoeft een aanpassing niet groot te zijn maar je moet wel je creativiteit inzetten. Kledingzaken die voor private shopping gaan, sterren restaurants die gaan bezorgen, Kappers die DIY pakketjes maken om je uitgroei bij te werken, live concerten via Facebook, team overleg via Zoom enzovoorts. Er is nog nooit een ondernemer rijk geworden door op zijn luie stoel te blijven zitten.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik dacht mezelf even te verwennen met een heerlijk natuurlijk pakketje van LUSH. Alleen ligt hun webshop eruit en hun stenen winkels zijn ook gesloten. Mijn eerste reactie was domdomdom.. Tot ik er iets langer over nadacht. Ze werken met verse producten zonder chemicaliën die bacteriën doden. Dus om iedereen te beschermen hebben ze uit voorzorg alles gesloten. Nu kan niet ieder merk of bedrijf dit doen aangezien je vrij groot moet zijn om de economische klappen op te vangen.

Mijn klanten plukken er de vruchten van dat we blijven communiceren. En dit zorgt ervoor dat ik met een grote glimlach het Paasweekend inga. Fijn Pasen iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *