Hashtag strategie

Een goede hashtag strategie is even je huiswerk doen, dingen uittesten, evalueren en bijsturen. Want niet voor iedere post op instagram kun je dezelfde hashtags gebruiken. De functie van hashtags is het indelen van je content (je insta posts dus) voor gebruikers en het algoritme. Net als dat je mappen gebruikt op je computer om de boel te ordenen doen hashtags dit op instagram. Tegenwoordig kun je ook hashtags volgen om te zien wat er in je doelgroep/branche gebeurt. Extra belangrijk dus gebruik te maken van de juiste hashtags.

Mijn stappenplan voor een betere hashtag strategie

Even kletsen:

Ik ga altijd eerst in gesprek met een opdrachtgever. Wat voor een bedrijf is het en hoe ziet hij of zij zijn klanten. Wie zijn de klanten? (B2C of B2B of allebei?) Ik krijg hierdoor een duidelijk beeld van hoe de doelgroep eruit ziet of welke klanten het bedrijf graag wil aantrekken. Schrijf op hoe jouw ideale klant eruit ziet. Maak gebruik van data die al aanwezig door in je statistieken te duiken van insta & facebook. Want als je niet weet hoe je huidige klant is hoe moet je dan je ideale klant beschrijven?

Maak een mindmap.

Welke termen passen bij het bedrijf en de activiteiten. Begin globaal en ga dan specificeren. Bijv een bloemenzaak begin je bijv. bij #bloemenzaak #boeket #arrangementen #droogboeket #duurzaamdecoreren #pampasgraspluimen

Welke hashtags?

Maak dus gebruik van hashtags die niet te algemeen zijn. Ga niet voor #jeans maar voor bijv. #levibluejeans. Het uitgangspunt hierbij is dat je uitgaat van hashtags tussen de 500 en 500.000 en kijk of de kleine hashtags ook actief zijn. Check ook even of er een soort gelijke content wordt getoond als dat jij denkt dat er onder de term past. Je wilt niet met een compleet andere branche worden geassocieerd.

Er zijn apps om te kunnen kijken hoeveel je hashtags worden gebruikt. Vaak is een mix van bekendere hashtags (meer dan een miljoen keer gebruikt) met meer niche hashtags een goede mix.

Als je bijv. de app Tailwind gebruikt dan kun je zien hoeveel de hashtags worden worden gebruikt en geven zij aan welke hashtags goed zullen scoren. (groen is dichtbij perfectie) Door te googlen kun je ook al ver komen en bij collega’s/concurrenten kijken kun je zien welke mix goed scoort.

Kwaliteit post:

Belangrijk is dat je foto/post van een duidelijk kwaliteit is. Niets is zo irritant als een insta post die pixelachtig is. Zorg voor eigen content en schakel hiervoor een fotograaf in of maak je eigen beeld materiaal. Auteursrecht is een echt ding en niemand heeft zin om een ander te benadelen in zijn of haar werk en vervolgens een brief van een advocaat op je mat te vinden.

Hoeveelheid hashtags:

De limiet van insta ligt op 30 per post. Sommige zeggen dat alle 30 nodig zijn mits te relevant zijn en andere zeggen maximaal 9 hashtags. Ik speel hier graag mee voor mijn opdrachtgevers en soms is dit ook afhankelijk van het soort bericht wat ik wil plaatsen. Een oldtimer auto valt bijv onder een andere categorie dan een nieuwe auto vers uit de fabriek. De relevantie van je hashtags blijft veranderen dus blijf niet constant dezelfde hashtags plaatsen. Verandering hierin is key.

Als afsluiter:

De basis, plaats je bedrijfnaam in de hashtags (makkelijker op te zoeken en herkenbaar voor je doelgroep en dus klanten) Ook leuk als zij dan een foto/post plaatsen met jouw hashtags. Klanten reviews blijven altijd belangrijk en reposten is voor de klant leuk en voor je bedrijf. Hashtags relevant aan je branche en een paar hashtags gerelateerd specifiek aan je content.

Geef een reactie