Tips: Hoe maak je de Perfecte Instagram feed?

Hoe maak je een perfecte Instagram feed? Als je instagram inzet om meer bekendheid voor je dienst of bedrijf te krijgen dan wil je ook dat je werk gezien wordt. Een optie is adverteren op je doelgroep maar als je dit niet op de juiste manier doet dan kun je geld net zo goed in de sloot gooien. Ik ga liever voor de organische optie dus zonder adverteren. Dit kost geen geld maar wel wat tijd en moeite.

Instagram is gebaseerd op fotografie. Vrouwen maken bijv. voor 90% gebruik van Pinterest tegenover 10% van de mannen. Wij zien graag emotie en mooie afbeeldingen helpen hierbij. Maar wat als je doelgroep niet alleen vrouwen bevat? Of je in een branche zit waar je te maken hebt met grove machines zoals off-road auto’s? Het maakt in feite niet uit in welke branche je zit want social media is tegenwoordig onmisbaar om klanten aan te trekken.

Je begint met het opstellen van een doel. Wat is je doel? Ga je voor bekendheid voor je dienst? Meer communicatie met je doelgroep? Of voor de snelle verkoop? Of als influencer voor sponsoring en betaalde posts? Bedenk ook in hoeveel tijd je dit wilt bereiken. Wat is de normale groei voor je branche en wat doen je concurrenten als je een vergelijking wilt maken.

Starten met Instagram

Je begint met je bedrijfsnaam en bio goed in te vullen. Waar zit je. Wat doe je en niet te vergeten je contact gegevens in je bio te ploffen. (een beetje het wie,wat,waar spelletje)

Succes op Instagram is afhankelijk van je content. En dat is niet alleen een “leuke” foto online zetten met een paar hashtags. De content moet interessant zijn voor jouw doelgroep en passend zijn bij je bedrijf. Je gaat voor je ideale klant want die wil je graag als volgers op Instagram. Dus als je bezig ben met je doel dan bekijk ook eens je doelgroep en omschrijf je ideale klant eens. Dan is je doel makkelijker te bepalen.

Je gaat voor kwaliteit op Instagram en niet voor kwantiteit. Een MKB-er is anders dan een multinational. Laat dat verschil dan ook zien. Je gaat niet voor de massa maar voor de juiste volgers, namelijk jouw perfecte klant.

Een voorbeeld: Ik heb een bakkerszaak gehad en mijn “collega’s /concurrenten” zaten vast in hun oude patroon. Ik ging voor een frisse wind en plaatste dus ook aantrekkelijke foto’s van mijn producten. Mijn achterliggende gedachte was dus ook altijd: Wil je bij het zien van deze foto een hap nemen van dit product? Ik gaf ook altijd uitleg net zoals ik dat in de winkel bij een verkoop deed.

Voorbeeld: Ben je dol op kersen maar wil je eens een keer iets anders? Product X is dan wat voor jou! Let op: Dit weekend ook in een maatje kleiner te krijgen zodat je niet hoeft te delen en makkelijker te verstoppen zodat manlief je niet voor is.

Als je aantrekkelijke content deelt of anderen weet te inspireren, willen mensen je graag volgen. Als mensen je foto’s leuk vinden en reageren op je berichten, dan kun je een band met ze opbouwen. Mensen leren jou kennen en als je dan een keer een leuk aanbod hebt in je webshop of een online dienst aanbied zullen ze eerder ‘ja’ zeggen tegen jouw aanbood of het product kopen.

Een goede planning is het belangrijkste!

Je wilt toch zelf ook op tijd weten wanneer je favoriete zaken weer lekkers hebben voor de feestdagen? Moederdag zoals hierlangs is een goed voorbeeld.

Ik begon 6 weken van te voren al met de actie te bedenken en alles te creëren wat betreft advertenties en foto’s.

2 weken voor Moederdag begon mijn marketing dan te lopen. Dankzij een goede planning hoefde ik me tijdens de drukte geen zorgen meer te maken over alle reclame.

Ik had ook altijd tijd genoeg om anderen even naar mijn reclame te laten kijken om foutjes die ik zelf over het hoofd had gezien te kunnen verwijderen.

Mijn stappenplan voor goede content op Instagram:

1. Plan vooruit

Het geeft rust om je content van te voren in te plannen. Als je fotografie shoot in plant kijk dan wat er nog voor acties aankomen en speel hier op in. Of als je zelf voor je eigen content zorgt schiet meerdere foto’s in dezelfde sfeer zodat je deze kunt posten op Instagram. Denk goed na wat je wilt plannen en hoe vaak. Bepaal je sfeer ook van te voren en hou deze constant. Een sfeer switch kan altijd maar hou deze wel voor een langere periode aan en probeer de overgang rustig te houden. Er zijn verschillende app op de markt waarbij je van te voren verschillende post kunt inplannen. (Ik noem een Later, Hootsuite of Facebook Creator Studio) Kijk of je overzicht a.k.a. geplande feed bij elkaar past. Belangrijk is om van onder naar boven te kijken. Lopen de kleuren mooi over en blijft de sfeer behouden?

2. Kies een onderwerp

Als iemand naar je account gaat dan moet die persoon gelijk wat je bedrijf hebt of wat jij doet. Less is more is hierbij een belangrijke regel. Verkoop je een product? Laat dan ook alle aandacht naar dit product gaan en creëer een sfeer hierom heen die niet afleidt. Voorbeeld: Beker chocomel met een fles afwasmiddel op de achtergrond. Verkoop je afwasmiddel? Of heb je een relaxte zondag film dag met een warme chocomel? Probeer je thema en sfeer zo goed mogelijk door te voeren in al je foto’s. En nee dat hoeft niet te beteken dan alle foto’s hetzelfde moeten zijn maar dat wel duidelijk moet zijn wie jij bent en wat je doet. (Privé of zakelijk maakt hierin geen verschil)

3. Ga op pad en neem de tijd.

Het is lastig om alle foto’s te maken in huis zonder dat het saai wordt. Dat is nu even niet anders. Maar wanneer de Tante Corona weer vertrokken is, kun je er weer regelmatig op uit in je eigen omgeving. Voor product fotografie heb je je omgeving niet nodig. Sfeerbeelden of product foto’s kunnen gewoon binnen worden gemaakt met hulp van een fotobox of een leuke inrichting in je huis. En werk foto’s kunnen gewoon gemaakt worden zonder de 1,5m afstand-regel te breken. Zoom eens wat meer in en speel met je camera. Je zult merken dat je door een beperking creatiever wordt. Hou alle foto’s wel binnen je thema.

4. Maak een goede foto

Niet onbelangrijk is natuurlijk de foto zelf. Dit is soms lastig, aangezien er verschillende elementen zijn die ervoor zorgen of je foto goed wordt of niet. Zorg ervoor dat de foto scherp is, gebruik een persoon die iets doet in je foto’s en toon je boodschap in de foto’s. Ook is de setting heel belangrijk, zorg ervoor dat de achtergrond niet alleen maar wit is, maar dat er iets gebeurd op de achtergrond door bijvoorbeeld posters, foto’s of andere decoratie items. Hou je achtergrond wel rustig als het om een product gaat. Het mag niet afleiden. Probeer al je foto’s te maken met natuurlijk licht, dit geeft het mooiste effect. Mocht je er niet uit komen? Je kunt bij mij altijd de workshop Smartphone fotografie volgen of een content abonnement afnemen.

5. Edit apps

Het gebruik van filters of presents betekend vooral minder werk voor jezelf maar ook dat je feed in dezelfde sfeer blijft. We gaan voor een geheel en niet een bij elkaar gegooid zooitje. Door verschillende foto’s te gebruiken met dezelfde filters of presents creëer je rust en een aangenaam geheel. In apps zoals Lightroom kun je ook gebruik maken van presents. Dit zijn voor instellingen die bijv. bekende Instagrammers altijd gebruiken en dus ook verkopen. Natuurlijk is het niet altijd toepasbaar maar in Lightroom kun je ook je eigen presents maken waardoor je een unieke stijl creëert. Instagram heeft natuurlijk gewoon filters waar niets mis mee is en je kunt deze makkelijk inzetten. Wil je voor een uniek beeld gaan dan is de app Canva voor zakelijk gebruik altijd prettig aangezien je hier grafisch werk mee kunt maken. Geen fotobewerking maar wel heel handig voor zakelijk gebruik. En geen geld voor een grafisch vormgever.

6. Consequentie

Naast het gebruik van dezelfde edits en filters, dien je ook consequent te zijn met uploaden. Je moet eigenlijk per week minimaal 3-5 foto’s plaatsen. Als je meer per dag plaatst, kan je sneller een mooie feed opbouwen en krijg je ook meer aandacht op Instagram afhankelijk van je doel. Soms is een pas op de plaats ook niet verkeerd. Je moet wel je niveau kunnen hoog houden en dit is niet altijd vol te houden. Daarom is soms een pauze niet verkeerd want soms is laten wachten de honger naar meer aanspreken.

Goede voorbeelden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *