Instagram: Opbouw

Hoe bouw je een zakelijk instagram account op?

Nog niet zover dat je met Instagram gestart bent? Check dan even mijn blog over Instagram Basis. Hierin staan alle stappen beschreven zodat je basis klopt en je goed van start kunt gaan.

Stap 1: bepaal je doel

Het klinkt zo saai. Maar wat is je doelstelling? Ga je voor verkoop of meer bekendheid? Maak eens een mindmap of een moodboard van hoe je wil dat mensen je bedrijf zien? Pinterest is hiervoor een handige website. Je maakt een bord aan en verzamelt afbeeldingen welke je bij je bedrijf vindt passen of de uitstraling waar je voor gaat.

Stap 2: maak goede foto’s

Vraag jezelf af als je een product verkoopt en deze op de foto wil zetten of je het product zelf ook zou willen kopen. Een goede foto kan veel losmaken. Als je een eetbaar product maakt dan moet dit er ook smakelijk uitzien. Het product moet alle aandacht krijgen in de foto en het enige onderwerp erin.

Lukt je dit niet zelf? En ga je voor een professionele uitstraling? Schakel dan een fotograaf in. Er zijn genoeg fotograferen die een maand dienst aanbieden of voor een x aantal foto’s een vast bedrag tellen. Budget move: Probeer een afspraak te maken met een fotografie student of iemand die een opleiding hierin doet. Zij kunnen hun portfolio uitbreiden en jij hebt foto’s om te gebruiken.

Stap 3: Leg uit wat je doet.

Het is niet altijd duidelijk welke diensten je in totaal aanbiedt. Het is niet erg om voor minder belangrijke aspecten van je bedrijf reclame te maken. Als je al eerder klanten hiervoor hebt gehad dan is het juist belangrijk om te laten zien hoe multi inzetbaar je product of bedrijf is. Geef uitleg over dit niche onderdeel van je bedrijf. Wat zijn bijv. gemiddelde kosten en hoe werk je hiermee?

Voorbeeld: Heb je een ijssalon maar maak je ook ijstaarten in een bepaalde periode van het jaar? Maak hier dan tussendoor mondjes maat reclame voor. Zodat wanneer het seizoen hiervoor weer bezig is mensen weten dat je dit product ook maakt en aanbiedt.

Stap 4: Plan die shit

Nee we zijn nog niet zover geëvolueerd dat we zonder agenda kunnen en er een micro chip in onze arm zit. Maak een planning of dit nu digitaal is met gebruik van een app. (bijv. Later of hootsuite) of op een papier/whiteboard. Hierdoor hou je overzicht. Schrijf goede ideeën op om ze later nog eens te kunnen gebruiken en plan minimaal 1 kwartaal vooruit. Hierdoor krijg je inzicht in welke belangrijke data eraan komen voor je bedrijf/branche en kun je hier op tijd op inspelen.

Stap 5: Wees niet zoals RUMAG….

Auteursrecht: Ga geen dingen jatten van het internet. Voor een enkele keer als klein bedrijf is het misschien nog niet zoon probleem maar hiervoor geldt niet: Beter goed gejat dan slecht bedacht. Voor inspiratie naar anderen kijken is geen enkel probleem. Maar regelrecht complete dingen overnemen? Je wilt toch ook niet dat je concurrenten dit bij jou doen? Authentiek blijven is je sterke punt. Natuurlijk kun je kijken naar dingen doe een ander goed doet maar ga dan een continent over. Voor mijn eigen bedrijf keek ik altijd naar de U.S.A en Australië. Kijk waar trends ontstaan en pak hier dingen uit die werkbaar zijn voor jouw bedrijf. Natuurlijk kun je altijd iets delen online maar noem de bron vermelding en vraag bijv. aan je klanten wat zij hiervan vinden? Noem het dan ook inspiratie.

Stap 6: Maak het persoonlijk

Jij bent de grootste kracht achter je bedrijf. Laat je koppie daarom ook regelmatig zien. Mensen willen je graag leren kennen en weten waarom je doet wat je doet. Waarom ben je voor jezelf begonnen? Wat maakt je speciaal tegenover het complete spelersveld? En geen selfies a.u.b. Laat een van je werknemers een simpele en rustige foto maken i.c.m. een van je producten. Je zakelijk account op instagram is geen Tinder of je privé facebook pagina. Houdt werk en privé gescheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *