Hoe post je op Linkedin?

Wat als je nieuw bent op het gebied van LinkedIn en graag je bedrijf of je bedrijfsdiensten in de schijnwerpers wilt zetten. Waar begin je dan en wat is een goede post voor LinkedIn?

Voordat je begint met het schrijven van een bericht heb ik een aantal stappen voor je. De een heeft ze niet nodig en voor de ander is het wel prettig om even een goede basis neer te leggen.

Stap 1: Waarom LinkedIn zakelijk gebruiken?

Je kunt lukraak van alles op LinkedIn gooien maar wat doet je bedrijf en past de gekozen social media hierbij is de eerste vraag. LinkedIn is voornamelijk zakelijk inzetbaar. Natuurlijk kun je er privé overwinningen of prestaties opzetten maar een foto van je kids met een mooie tekening kan averechts werken. LinkedIn is heel handig om te kunnen netwerken. Vooral in tijden waarin het lastiger is om elkaar face to face te zien is het fijn om digitaal over je branche of collega ondernemers op de hoogte te blijven. Natuurlijk zijn er vakbladen maar met de ene netwerk connectie heb je meer dan met de ander. En hierdoor kun je ook fijn zakelijk met privé scheiden.

Gebruik je LinkedIn voor je bedrijf? Maak dan eerst een bedrijfsprofiel en vul netjes alle informatie in. Van bedrijfsnaam tot een net logo uploaden en wat informatie over je bedrijf. Soms wil een bedrijfsnaam onbewust nog wel eens voor verwarring zorgen. Neem deze verwarring weg en vertel wat je bedrijft doet en wat je aan kunt bieden voor een consument of B2B klant.

Stap 2: Wat voor een bedrijf heb je?

Denk na over wat je voor een bedrijf je hebt. Zit je in de IT branche? En ga je voor Globaal? Laat dit dan ook zien. Een wereld taal gebruiken is dan geen zonde maar eerder een must. Denk na waar je bedrijf vooral zijn diensten aanbiedt. Leg ook regelmatig uit wat voor een bedrijf je hebt en wat je doet. Voor nieuwe connectie kan dit net de drempel verlagen om in contact met je te komen. En wat wil je uitstralen? Ga je voor op en top zakelijk en formeel of is je bedrijf wat losser en mag het allemaal wat informeler.

Stap 3: Wat is je doel op LinkedIn?

Dat brengt me bij wat is je doel? Als je een mooi product hebt ontworpen dan mag, nee moet je dit aan de grote klok hangen. Dit kan door een persbericht te sturen naar lokale media of je vakblad maar LinkedIn kan je helpen je bereik te vergroten. Denk dus na wat je wilt bereiken met je bericht? Is het informeren, amuseren, contacten leggen, inspireren, verkopen, onderwijzen of bekendheid generen? Je kunt ook een combinatie maken of een discussie op gang laten komen.

Stap 4: Hoe schrijf je een goede tekst

Een goede tekst heeft een begin, een middenstuk en een einde. Net als een goed muziek stuk bouw je op en bouw je af. En presenteer je een onderzoek dan trek je aan het einde de conclusie. Natuurlijk kun je een cursus hiervoor gaan doen maar de meeste mensen kunnen beter schrijven dan dat ze zelf denken.

Het begin is altijd een inleiding. Wat is het onderwerp van je tekst en wat is je hoofdgedachte. Trek even goed de aandacht zodat er ook wordt doorgelezen. Vaak eindigt de inleiding met een vraag of mening.

In je middenstuk belicht je verschillende kanten van het onderwerp/verhaal. Dit kan bijv. uitleg zijn over een project en waarom jullie dit zo hebben aangepakt.

In het slot dus de afsluiting van je tekst pak je de tekst nog eens een keer samen in een conclusie of samenvatting. Je eindigt als het ware je verhaal. Een bedankje voor alle betrokken partijen is een voorbeeld hiervan.

Maar wat als er een artikel over je is geschreven en deze online is gepubliceerd? Kan ik deze dan gebruiken op LinkedIn? Ja zeker. Je kopieert het website adres (bovenin de balk) en zet deze onder je begeleidende tekst in je bericht/post. Het zal misschien even duren maar deze zal zich vanzelf laden met foto’s/afbeelding van de desbetreffende websitepagina. Omdat je op LinkedIn geen hele lappen tekst neer kunt zetten is het soms handiger om door te linken naar het artikel of de website. Extra verkeer voor jezelf als het om je eigen website gaat (bij bijv. een blog) of extra publiciteit voor de schrijver of schrijfster van het artikel. Let er wel op dat je tekst doelt op het website adres. De opzet is om mensen nieuwsgierig te maken zodat ze door willen klikken om het hele stuk te kunnen lezen. Hou hier wel rekening met het schrijven van de begeleidende tekst in je LinkedIn bericht/post.

Stap 6: Een bijpassende foto

Een goede foto kan de aandacht naar je post toe trekken of juist mensen afstoten. Kijk goed naar je tekst en zorg ervoor dat je foto hierbij past. Verkoop je een product laat dan een foto zien van het proces om dit product te maken of plaats een mooie foto van het eind product. Zet je een website link in je bericht dan zal er automatisch een afbeelding verschijnen. Heb je niemand in je bedrijf die je hierbij kan helpen dan schakel een professionele fotograaf in. Vaak vallen de kosten reuze mee als je een abonnement met ze afsluit of maar voor een foto gaat.

So go pro or go home!

Laat iedereen in je bedrijf mee doen. Laat ze zelf informatie, foto’s of stukken aanleveren. En denk niet altijd even groot. Een nieuwe medewerker verwelkomen in je team? Maak een vrolijke toostende foto met een kenmerk voor je bedrijf. Zit je lokaal dan misschien wel bij het lokale bekende kunstwerk? Zit je in wereld steden zoek dan ook de trademarks hiervoor op. Rotterdam heeft de Erasmus brug bijv. Of in Amsterdam bij het Rijksmuseum. Een grote klus binnen gehaald? Succes doet smaken naar meer. Deel dit met je netwerk. Want als je klant/opdrachtgever blij met je is dan zullen anderen dit zien als betrouwbaar en succesvol waardoor ze je sneller zullen inschakelen. En natuurlijk kun je ook innovaties laten zien. Grote projecten mogen gezien worden ook wanneer ze nog niet zijn afgesloten. Zie het als een soort planning. Je begint met het binnenhalen van die klant, halverwege laat je de vooruitgang zien en wanneer het project afgesloten wordt dan mag dit gevierd worden.

Dus even in het kort samengevat:

Begin:

Is het informeren, amuseren, contacten, inspireren, verkopen, onderwijzen of bekendheid generen?

Middenstuk:

Geef duidelijke uitleg in je post over wat er is gedaan of wat er nog gaat gebeuren?

Afsluiting:

Passende foto, check de tekst nog even op foutjes (bij twijfel even door iemand anders over laten lezen) Noem alle betrokken partijen.

Geef een reactie