Fotografie uitleg: Lightroom Presets

Wat zijn nu eigenlijk Presents? Hoe kun je ze gebruiken en hoe kun je ze zelf maken? Het zijn voor instellingen die je kunt gebruiken om een bepaalde sfeer mee te geven aan je foto’s en om dit voor meerdere foto’s te doen. Vooral voor social media (Instagram) is een fijn overzicht belangrijk.

Een kleur kan herkenbaarheid oproepen en een sfeer in foto’s kan hetzelfde doen voor je merk. Voor influencers is dit belangrijk en een verdienmodel. Je moet het zien als het volgende: Je bedrijfsnaam of eigen naam staat voor dat mensen weten wie je bent of waar je voor staat. Dit kun je versterken door gebruik te maken van kleur.

Voorinstellingen/Presents verkorten de tijd die je kwijt bent aan het bewerken van foto’s. Je moet het zien als het volgende. Een keer per week leg je voor de hele week je kleren klaar zodat je na het opstaan in de ochtend niet meer na hoeft te denken over wat je aan moet trekken. Het kost een keer iets meer tijd en de rest van de tijd scheelt het je tijd.

Herkenbaarheid is een van de belangrijkste punten in communicatie en marketing. Door herkenbaarheid te creëren zullen mensen of klanten je sneller herkennen ongeacht je branche. Het is wetenschappelijk bewezen dat je minimaal 8x voorbij moet komen bij een potentiële klant om herkenbaarheid op te roepen.

Presents zijn te koop bij fotografen en influencers om vervolgens te importeren in Lightroom om te gebruiken. Het kan natuurlijk zo zijn dat de presents niet passen bij je foto en door zelfs met de schuifjes te spelen in lightroom. (bijv. belichting of hooglichten) kun je zelf al heel makkelijk je gemaakte foto versterken. Maar als je ineens veel foto’s moet verwerken dan zijn presents een uitkomst. Want je kunt de presents over een hele map gooien met een paar klikken.

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk in Lightroom of Lightroom Classics. Hetzelfde zoals je make up gebruikt om bepaalde gebieden te benadrukken zo is dit ook met een bewerking mogelijk met of zonder gebruik van een present.

Hoe maak je eigen Lightroom Presets?


Heb je een bepaalde instelling waar je vaker op terug valt? Dan is het misschien handig om ze op te slaan. En krijg je veel vraag naar je Presents dan is het een leuk verdien model om deze te verkopen en een zakcentje bij te verdienen.

Stappenplan Lightroom presets maken

  1. Kies een foto die je bewerkt hebt op een manier die jouw stijl uitstraalt en waar je vaker op terug valt. Zorg er wel voor dat de foto (RAW) niet onder of over belicht is. Dan kan dit namelijk een negatief effect hebben als andere deze presents willen gebruiken.
  2. Opslaan: Klik rechtsonder in het beeld op voor instellingen. Daar waar je normaal andere voor instellingen kiest om over je foto heen te gooien.
  3. Klik op de 3 puntjes/cirkeltjes bij de bovenkant van de presents en klik op “voorinstelling maken” Je kunt nu handmatig kiezen wat belangrijk is om op te slaan. Let wel op dat geometrie niet op iedere foto werkt dus deze mag je overslaan.
  4. Geef het beestje een bijnaam oftewel geef je presents een naam en done! Nu kun je voortaan een hele map of een enkele foto snel en makkelijk bewerken met jouw presents/voorinstellingen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *