Fotografie: Perspectief

Standpunten fotografie

In de fotografie regels vinden we meerdere standpunten/perspectief namen. Kikvors, Vogelvlucht en ooghoogte. Maar wanneer kies je nu voor welke? Ik zal beginnen bij laag en naar hoog toewerken.

Kikvors perspectief

Door vanuit een laag standpunt omhoog te fotograferen heb je een kikvors perspectief. Letterlijk vanuit de blik van een kikker omhoog naar de wereld kijken. Dit kan ervoor zorgen dat kleine details beter naar voren komen en groter lijken. In mode fotografie wordt het bijv. gebruikt om benen langer te laten lijken maar let op het kan er ook voor zorgen dat een persoon van normaal postuur ineens een reus wordt. Afhankelijk van welk beeld je wilt vastleggen moet je hier wel rekening mee houden. Het kan een onaangenaam beeld opleveren.

Maar het kan ook kracht uitstralen als het gebruikt wordt bij auto fotografie. (zie de foto’s) Je hoeft er voor niet altijd plat op de grond te gaan liggen om de foto te maken maar ook door bijv. het onderwerp op een heuvel plaatsen en zelf een lager standpunt op te zoeken en vanuit daar omhoog te gaan fotograferen.

Pro Tip:

Mensen die met een smartphone fotograferen let op: Je hoeft alleen je telefoon om te draaien en een klein beetje schuin te houden om vanuit dit perspectief te fotograferen. Voor de spiegelreflex fotograferen onder ons. De laatste modellen hebben bijna allemaal een kantelbaar digitaal scherm aan de achterkant om mee te fotograferen. Stel je scherpte punt in en fotograferen maar. Ook handig is dat de camera tegenwoordig via een app vanuit je telefoon te bedienen is. Hierdoor kun je je camera neerzetten en het beeld bekijken vanuit je telefoon, scherpstellen en foto’s maken.

Ooghoogte perspectief

Met ooghoogte kun je heel goed spelen maar het ligt wel aan je onderwerp voor welke ooghoogte je gaat. Die van je model of onderwerp of die van jezelf. Ik ben altijd een beetje jaloers op vrienden die wat meer centimeters hebben dan mijn 1.67cm. Iedereen bekijkt de wereld anders en dat maakt fotograferen zo leuk. Hou er wel rekening mee dat met bijv. reisfotografie het leuker is om een andere hoogte of perspectief op te zoeken. Je wilt toch niet de standaard reisfoto die iedereen al maakt?

Maar het ligt ook aan de je model voor welke ooghoogte je gaat. Portretten of het nu van een mens of dier of bloem het is het mooiste om vanuit de ooghoogte van je model te fotograferen. Hierdoor neemt je onderwerp ook de gehele foto in beslag en lijkt het niet kleiner of groter dan de werkelijkheid.

Pro tip:

Pas je aan aan je onderwerp. Zak eens door je knieën of ga er bij zitten. Het zal je misschien niet gelijk een goede foto opleveren maar neem de tijd en zoek je perfecte invalshoek op. Je zult vanzelf het beeld vinden wat je bevalt. En dan is het alleen maar op een knopje drukken om de foto te maken.

Vogelvlucht perspectief

Vogelvlucht betekend letterlijk vanuit een hoogte neerkijken. Dit kan op meerdere manieren. Je armen uitstrekken met de camera in de hand een foto maken. Een hoger punt opzoeken door een trap te gebruiken of gebruik te maken van de omgeving als dit mogelijk is. Bijv. vanaf een brug naar beneden fotograferen.

Soms is een vogelvlucht perspectief makkelijk te maken door gebruik te maken van de omgeving. In dit geval een bestaande brug.

Door gebruik te maken van het vogelvlucht perspectief kun je dingen kleiner laten lijken of meer van de omgeving mee pakken in je foto. Op de foto’s hieronder zie je meerdere manieren van een vogelvlucht perspectief. Van je onderwerp laten zitten, tot een trap opklimmen en met een hoogwerker 15m hoog in de lucht hangen en dan een foto maken. Natuurlijk heeft niet iedereen een hoogwerker in de garage staan maar voor een overal/overzicht foto is het wel heel leuk om grotere hoogtes op te zoeken. (Al was ik blij toen ik weer op de grond stond)

Pro tip:

Begin klein met een keukentrapje of door in natuurgebieden in uitkijktorens een foto te maken. En sommige steden zijn op heuvels/bergen gebouwd waardoor je vanzelf een overzicht op de stad krijgt en dus het vogelvlucht perspectief. Hou er rekening mee dat een stads foto mooi is in de avond als alle lichtjes aangaan. (Met een spiegelreflex kan de sluitertijd dan boven 1sec uitkomen dus een statief is dan wel noodzakelijk)

In elk geval ga lekker dingen uitproberen. Ga in het gras liggen op je buik en vanuit daar foto’s maken van je kinderen. Ga voor die mooie overal landschapsfoto door voor zonsopgang in een uitkijktoren te zijn en vanuit daar foto’s te maken.

Geef een reactie