Hoe blijf je zichtbaar online?

Corona of geen Corona. We kunnen er wel negatief tegenaan kijken maar dankzij Corona is digitaal zijn van levensbelang geworden. Een trend die er al aan zat te komen maar nu in een stroomversnelling is gekomen. Maar hoe blijf je zakelijk gezien online zichtbaar nu iedereen alle tijd om handen heeft? Want waar bedrijven het normaal van (langzame) mond op mond reclame moesten hebben wordt deze informatie niet meer op de normale manier gedeeld. En daar liggen nu volop kansen. Dus tijd voor een mini spoed cursusje a.k.a. een stappenplan.

Dus hoe start je online?

1. Google is god.

Via Google Mijn Bedrijf kun je je Google bedrijfspagina claimen. Dit duurt even voordat alles in orde is gemaakt. (Google heeft niet altijd de snelheid van het internet en niet alles is digitaal te regelen helaas) Je ontvangt per post een kaartje met code om te verifiëren dat jij ook echt de eigenaar bent van je bedrijf.

Waarom zou je dit doen? Omdat Google de eerste stap is naar je bedrijf en de informatie over je bedrijf. Als ze bij Google al vinden wat ze zoeken. Ik noem op: Openingstijden, contact gegevens en eerste blik op je bedrijf. Dan hoeven ze niet verder. (Natuurlijk gelden er andere regels voor webshops) Dus claim die bedrijfspagina voeg duidelijke foto’s toe en geef alle relevante informatie door door deze in te vullen. Je moet het zien als een mini visite kaartje. Hou dus dezelfde stijl aan als je website.

Je ziet deze gegevens dan vervolgens rechts van of bovenaan de zoekresultaten verschijnen als je gaat zoeken op je bedrijf. Ook biedt het mogelijkheden dat er vragen gesteld kunnen worden en die kun je beantwoorden, post online zetten die klanten gelijk bij de zoekresultaten zien, reviews kunnen worden gegeven en klanten kunnen foto’s toevoegen. Je kunt zelf via Google maps je locatie laten zien op je website. Dus mogelijkheden genoeg.

Niets is er zo vervelend en irritant als opzoek gaan naar een bedrijf en niet alle informatie kunnen vinden die je nodig hebt of waar je naar op zoek bent.

Om even terug te komen op die Google Posts.

Om makkelijk reclame te maken kun je via Google Post een afbeelding/bericht online zetten (niet veel anders als bij social media als bijv. facebook) Dus is er aankomende week een event/aanbieding dan kun je deze tot 7 dagen van te voren online zetten en wordt deze automatisch getoond bij zoekresultaten naar je bedrijf. Dit is een toevoeging en geen vervanging van de eerder genoemde social media.

2. Social media

Als google god is dan is social media keizer.

Waar een website een visite kaartje is kun je social media zien als nieuws kanalen. Waar je als ondernemer heel snel je nieuws kunt presenteren en daardoor ook je met je bedrijf op een makkelijke manier veel mensen kunt bereiken. In de basis kun je een leuk berichtje opstellen met alleen tekst of i.c.m. ene foto/video om te informeren. (afhankelijk van het kanaal) en te communiceren met je doelgroep. Ook is het mogelijk te adverteren via social media waarbij je makkelijk inspeelt op je doelgroep en deze goed bereikt. Hou er wel rekening mee dat ieder kanaal een ander publiek heeft. Facebook is voor een brede doelgroep. LinkedIn zit in de hoek van zakelijke communicatie en Snapchat is voor een jongere doelgroep 20 jaar en jonger. Hou hier rekening mee met het kiezen voor een social media kanaal.

Maar als je al op een social media zit wil je wel interactie met je doelgroep/eventuele klanten. Hoe doe je dit? Stel vragen, maak een poll aan over een nieuw producten en deel de groei en ook soms de diepte punten van je bedrijf. Niemand is perfect en dat mag ook gedeeld worden. Dus is het heel druk geweest en heb je eindelijk na lang en hard werken je werk af? Deel dit met je volgers. Belangrijkste punt is dat je uniek bent. Dus deel wat jouw bedrijf zo anders maakt dan de rest en dit mag gerust met een grapje en een knipoog.

Voor meer hierover raad ik je aan mijn blog over Online Marketing: Welke kanalen? te lezen

3. Video’s

En nee ik heb het niet over een privé film aka pamela anderson & tommy lee.

Oke een beetje een foute entree maar privé is privé. Dus je deelt niet de verjaardagsvideo van je dochter op je bedrijfspagina. Ja je bent trots en we get it. Maar dat is privé. Zakelijk gezien liggen er veel mogelijkheden om je bedrijf te promoten. Je kunt een via video een hoogtepunt delen zoals die lange wachtrij voor je zaak. Informeren zoals die ene lekker dipsaus die je altijd zelf maakt en ook gelijk reclame maken voor de kant en klare pakketten die je verkoopt. 1+1=2 Je hoeft dus niet gelijk een vlogger te worden en Youtube in en out te kennen. Een bedrijfsvideo is een optie maar als MKB-er is het misschien lastig om de kosten op te brengen en mijn advies is om er vooraf een plan voor te maken. Wat is je doel en wat wil je ermee bereiken? Constant blijven.

4. Email

Taking it to old-skool level met brieven uhh emails.

Een nieuwsbrief 1x per maand versturen is de manier om direct te communiceren met je vaste klanten. Je kunt uitgebreider ingaan op de informatie en meerdere boodschappen in een bericht ploffen. En doe af en toe iets voor je vaste klanten. Zij zijn het die voor je opkomen en je steunen in wat voor tijden dan ook. Dus een insider dealtje mag af en toe gerust. (Met kortingscode of vast gekoppeld aan een klantnummer zodat niet iedereen ermee gaat lopen)

5. Influencers

Influenza? Nee go next level met Influencers.

Kijk welke influencers er in je regio zitten en in de doelgroep vallen die je graag als klant zou willen. Dit kan tegen betaling zijn maar soms ook met een dichte portemonnee afhankelijk van het bereik van de influencers. Leg contact en kijk samen naar de mogelijkheden. Een gerecht naar ze vernoemen of ze een look laten samen stellen zijn al simpele maar leuke ideeën. Natuurlijk kun je hiermee ook opschalen er zijn speciale influencers bureau’s voor als je nationaal of internationaal wilt gaan.

11. Hashtags

Hashtag die ……

Heb je een bepaalde spreuk of motto? Help deze dan viral te gaan. Laat mensen weten dat ze de hashtag kunnen gebruiken om iets te winnen en jij kunt de foto’s dan weer gebruiken als promotie voor je zaak. Ook leuk om terug te zien via je locatie op insta hoe mensen je bedrijf beleven. Dat kan ook een positieve afsluiting geven aan je dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *