Fotografie Scherpte

Hoe maak je scherpe foto’s?

Scherpte is eigenlijk de scherpte diepte in een foto. Dat klinkt een beetje vreemd. Maar wil je de gehele foto scherp hebben dan heb je veel scherpte diepte in je foto en wil je alleen een detail scherp hebben dan heb je weinig scherpte diepte in je foto.

Landschapsfotografie:

Normaal gesproken zie je in landschapsfotografie foto’s met veel scherpte diepte. Omdat hiervoor een langere sluitertijd nodig is zie je landschapsfotograven altijd met een statief lopen en werken. Je wilt de gehele foto scherp hebben. Maar soms is het ook wel leuk om te spelen met de regels en voor scherpte te gaan op een detail in de foto. Zie foto’s.

Portret fotografie:

In portret fotografie gelden andere regels en wil je graag maar een detail scherp hebben. Regel is dat de ogen scherp zijn en dat je vanuit daar verder werkt. Dus alleen het gezicht of de persoon scherp en de rest wazig. Ook hier kun je spelen met de regels afhankelijk van je lens. Zie foto’s

Bokeh fotografie:

Ik zal het door een aantal foto’s te laten zien proberen uit te leggen in beeld. En je hebt meerdere stijlen. Bokeh is hier een heel mooi voorbeeld van. Een enkel detail op de voorgrond scherp waardoor de achtergrond compleet “vervaagt” als het ware en alle aandacht naar je onderwerp uitgaat. Als er licht op de achtergrond is (bijv lampjes) dan geeft het een bollen effect op de achtergrond. Dat is de standaard omschrijving van Bokeh maar je kunt het ook op andere manieren toevoegen. Zie foto.

Diafragma is eigenlijk de scherpstelling van een beeld en dit heeft invloed op een aantal factoren als je fotografeert met een camera. De sluitertijd kan er door veranderen waardoor je beweging in je foto kunt hebben en het heeft te maken met hoeveel licht erin je camera lens valt. Bij een bewolkte dag zal een klein diafragma toch voor een scherpe foto zorgen omdat er minder licht nodig is voor je foto.

Hoe bepaal je de scherpte diepte:

Dit ligt aan het diafragma op je camera. Ik zal beginnen met de spiegelreflex camera uitleg. Hoe werkt een diafragma? Een diafragma cijfer zit een beetje raar in elkaar. Zoals je hieronder op de afbeelding ziet staat een klein diafragma (F/1.4) voor een grote lens opening. Dit houdt in dat er meer licht in je lens valt en de foto sneller te maken is met een scherp punt in de foto. Bij een groot diafragma (F/32) zie je een kleine lensopening maar zal hij wel de gehele foto scherp maken. Dus nu is alleen de vraag over wat wil je fotograferen? Voor portretten hangen we tussen de F/1.4 – F/8 voor gezinnen. Landschap meestal pas vanaf F/11 en voor macro of bokeh blijf je hangen tussen de F/1.4 en de F/2.8

Bron afbeelding: https://fotografieonline.nl/basis-cursus-fotografie/wat-is-diafragma-en-hoe-gebruik-je-het/

Telefoon fotografie: Scherpte

Nu niet bang worden en denken ik moet een spiegelreflex camera kopen. De moderne smartphone kan veel. Schakel maar eens wat vaker je portret modus in bij het fotograferen. Zie je de f boven recht in de hoek staan? Dat is je diafragma. Afhankelijk van je telefoon kun je hiermee gaan spelen. Je hebt net meegelezen met de uitleg voor de spiegelreflex? Dan weet je dat een klein F getal zorgt voor weinig scherpte diepte. Leuk voor details of portretten op afstand. Maar wat als je nu een selfie wilt maken? Dan ga je spelen met je diafragma. F 8-10 zal dan een beter keuze zijn.

Dus belangrijk: Voor welk diafragma of F getal kies ik nu?

Bij het kiezen voor een diafragma moet je rekeningen houden met een aantal punten:

  • Wat voor soort foto wil je maken? Voor portret fotografie gelden andere regels dan voor actie fotografie wat betreft diafragma. Heb je van te voren een bepaald beeld voor ogen of iets gezien bij een andere fotograaf. Kijk eens naar de instellingen van de inspiratie foto. Hierdoor kun je veel leren en heb je een duidelijk voorbeeld.
  • Voor welke sfeer ga je in de foto? Bij een interieur zal Bokeh niet goed vallen maar juist bij product fotografie wel omdat de aandacht maar naar 1 punt moet uitgaan.
  • Wat is het doel van je foto? Ga je voor een foto die straks 4x5m op de muur komt dan is het mooier om een groter diafragma getal vanaf F/11 te kiezen zodat er meer details scherp zijn en je niet pas vanaf 5m afstand de details goed scherp hebt. En bij een portret zijn de algemene regels tussen de F/2.8 tot F/8. Bij landschapsfotografie wordt in het algemeen gekozen tussen de F/7 en F/14 want minder scherpte in de achtergrond kan meer sfeer toevoegen aan je foto.
  • Welke instellingen? Afhankelijk van de bovenstaande vragen wil je een bepaald type foto maken. Wil je een actie foto waarbij het moment bevroren is in de tijd? Met een sluitertijd van 1/4000 dan zul je iso omhoog moeten gooien als je voor een hoger diafragma/F getal gaat. Hou er wel rekening mee dat er dan ruis in je foto kan komen. Een laag iso getal betekend namelijk dat er meer pixels/puntjes in je foto zitten. Vaak heeft je camera dan langer de tijd nodig om een foto te maken en bij actie krijg je dan meer beweging in je camera. Vooral als er minder licht is in bijv. een Gymzaal. Licht is dus heel belangrijk in een foto.
  • Welke camera en lens? Een goede spiegelreflex en goede lens kosten iets meer dan maak je ook gemakkelijker foto’s door een hogere sluitertijd en de hogere lichtgevoeligheid van een lens. Een lens met F2.8 van 70-300mm kost al snel meer dan een lens van F/2.8 55mm. Dit heeft met de kwaliteit te maken. Daarom kost een professionele camera van een fotograaf vaak meer dan die van een thuis fotograaf (uitzonderingen daar gelaten een hobby mag geld kosten) De specificaties staan vaak bovenop de lens aangegeven dus voordat je een camera en/of lens gaat kopen is mijn advies jezelf af te vragen wat wil je ermee doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *