Online marketing: de Basis

You love it or you hate but you do need it.

Online marketing klinkt moeilijk maar in feite houdt het in dat je je bedrijf in de kijker neerzet. Bijv. Social media geeft je de kans en mogelijkheden om de dagelijkse gang van zaken, nieuwe ontwikkelingen en je diensten veel beter uit te lichten aan een wereldwijd publiek.

Waar moet je beginnen als je online je bedrijf in de kijker wilt zetten? Ik loop met je door de stappen heen.

0. Wat is jouw verhaal?

Wie ben je, waar sta je voor? Ik doe graag het www spelletje, Wie, Waarom, Waardoor, Wat, Waar, Wanneer? Old skool manier: Product, Plaats, Prijs, Plaatsing, Promotie, Personeel, Presentatie maken samen een mix. Schrijf je verhaal eens op. Waarom of waardoor ben je dit gaan doen? En wat doe je precies?

1. Doel

Met doel bedoel ik wat wil je bereiken online? Wil je:

 • inspireren
 • verkopen
 • bekendheid genereren
 • informeren
 • amuseren
 • leads genereren

2. Vorm

Nope, ik bedoel niet je lichaamsvorm. Hoe communiceert je bedrijf in het dagelijkse leven met klanten en bijv. leveranciers? Zakelijk, half zakelijk of informeel. Dit moet je namelijk wel meenemen in je communicatie online en in een lijn doortrekken. Let hierbij op met taalgebruik en als je zelf wel van een geintje houdt dan hou die humor in je berichten. Keep it light. Vraag je wel af of je politieke statements moet maken en je moet bemoeien met landelijke issues als je bedrijf hier op dagelijkse basis niets mee te maken heeft. Sommige wespennesten moet je laten hangen. Aan de andere kant kan het ook laten zien dat je betrokken bent maar denk hier goed over na.

3. Doelgroep

Wie wil je bereiken met je berichten? Kijk eens naar je bestaande klanten. Zijn dit je ideale klanten? of nog niet helemaal? Schrijf dan eens op wie je ideale klant zou zijn. Geslacht, leeftijd, budget, woonplaats, voorkeuren dit zijn allemaal dingen die je helpen bepalen wie je ideale klant zou zijn. Heb je ideale klant al? Gefeliciteerd! Denk dan eens na over de toekomt. Wat als die doelgroep wegvalt? Een ondernemer vertelde me eens dat voor iedere oudere klant die er wegvalt hij het bestedingsbedrag moest aanvullen met 2 nieuwe klanten. Oude klanten voelen zich betrokken. (Beloon deze dan ook!) en besteden meer dan een nieuwe klant.

4. Moodboard

Jup, i am a Pinterest kinda girl. Wat wil je uitstralen en hoe wil je overkomen op je doelgroep? Verzamel eens beelden in de sfeer die bij je bedrijf vindt passen en maak of een board aan op Pinterest voor het overzicht of zet ze allemaal in een map op je computer zodat ze makkelijk terug te vinden zijn. Dit is ook fijn als je een bepaalde sfeer/tone of voice in je berichten wilt hebben. Dan heb je een houvast om op terug te vallen als je even geen inspiratie meer hebt.

5. Strategie

Oke op naar een strategie want we willen niet de slag winnen maar de hele oorlog. Wat doen je collega’s/concurrenten. Je moet je onderscheiden van de rest. Want je bent uniek. Bouw een band op met je doelgroep zodat zij een vertrouwd gevoel krijgen bij je bedrijf. Betrokkenheid creëren is key. Van klanten naar Fans.

6. Plan

I love it when a plan comes together.

Oke alle vorige stappen doorlopen en voor je zelf eens opgeschreven wat je doet bij alle punten? Dan wordt het tijd to get the plan together. Aan de hand van deze punten heb je een goed begin punt om te beginnen met je online marketing.

Alle informatie die je deelt met je doelgroep online vertel je het verhaal van je bedrijf. Alleen moet al deze informatie in tekst vorm of door middel van fotografie/video of grafisch werk wel passen bij je bedrijf. Je kunt als kapper niet ineens iets gaan vertellen over autobanden. Je content moet passen bij je bedrijf en je afnemer oftewel je doelgroep.

Om goed bezig te zijn op het gebied van Online marketing zijn de volgende punten belangrijk om ten alle tijden in je achterhoofd te houden:

 • Actie van jezelf, in volledige transparantie
 • Alert op wat er gebeurt en wat men (over je) schrijft
 • Aandacht voor je klanten en je omgeving
 • Ambassadeurs van je merk of werk
 • Aantrekkelijkheid van wat je doet

Maar voor welke kanalen kies ik nu? Lees dan even hier mijn blog over de verschillende kanalen waarop online marketing mogelijk.

Geen zin hierin? Dan moeten we koffie gaan drinken

Goede online marketing maakt het verschil tussen jou en de concurrent. Je kunt zelf onderzoek doen of het uit handen geven aan mij. Maar wil je niet eerst door het traject van trail&error neem dan expert aan zodat je sneller goede resultaten boekt en meer de juiste klanten binnenhaalt. Marketing kost misschien wel wat maar levert op de lange termijn ook meer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *