Kinderen fotograferen

10 Tips om betere foto’s te maken van je kind

Je hoeft niet altijd een fotograaf in te schakelen om mooie foto’s te maken van je kids. Soms is dit ook niet mogelijk zoals in het begin van de Corona quarantaine. Ik heb een aantal tips voor je opgeschreven zodat ook jij mooie foto’s maakt van je kids. En hou het speels is het allerbelangrijkste. Kinderen kunnen nog niet zo lang de aandacht erbij houden. Dus rek dat moment niet te lang op.

1.Spiegelreflex vs. smartphone

Ik zal beginnen met of je een spiegelreflex camera nodig hebt of ook gewoon met je telefoon aan de slag kunt. Tegenwoordig zijn de smartphones bijna allemaal voorzien van een camera met meerder mogelijkheden om foto’s te maken. En deze foto’s kun je prima op een klein formaat laten afdrukken om in een fotolijstje te hangen of voor een foto album. Het wordt een ander verhaal als je echt voor een foto van 1x1m gaat. Vaak haalt de kwaliteit van een smartphone dat niet. Dan is het mijn advies om toch voor een spiegelreflex camera te gaan. Je kunt dan namelijk kleinere details meer naar voren halen en op een groter formaat laten afdrukken.

2.Standpunt

Kinderen hebben niet dezelfde lengte als volwassene. Nu kun je zeggen DUH! maar vaak wordt dit vergeten. Als je namelijk vanuit hetzelfde standpunt als kinderogen fotografeert dan zul je zien dat ze meer een centrale rol in een foto pakken. Dus ga er eens bij zitten of liggen en laat je kids lekker om heen rennen. Maar ook van bovenaf of vanuit onderen is een goed standpunt. Lekker in het gras of op bed vooral als ze nog wat kleiner zijn en lekker opgerold in bed liggen dutten. Dus ga eens door je knieën en bekijk de wereld vanuit hun standpunt.

3.Licht

In de ochtend en namiddag/avond is de zon al wat gezakt. Dit maakt dat er zachter licht beschikbaar is. Dus doe er je voordeel mee op als je kinderen altijd vroeg wakker zijn. Vermijd fel zonlicht tussen 12-15u tenzij er bewolking is. Wolken zorgen als het ware voor een filter voor de zon en daardoor krijg je zachter licht en geen harde schaduwen. Hou er rekening mee dat je nooit voor de lichtbron moet gaan staan. Vooral in huis is dit soms een beetje puzzelen.

4.In huis foto’s maken

Soms lig je lekker te lummelen in huis en heb je ineens het idee om thuis foto’s te maken. Hou dan rekening met een aantal dingen: Tijdstip, omgeving en kleding. Heb je lichte gordijnen in huis maak hier dan gebruik van om ze voor het gordijn neer te zetten en te kijken waar het licht landt. Een rustige omgeving laat je kind meer naar voren komen in de foto. Dit geldt ook voor kleding. Drukke prints voor een druk behang is to much maar een witte muur en je dochter heeft een knalroze prinsessenjurk aan? Yes please! Dat contrast geeft een speels effect waardoor je zoon of dochter op de foto meer naar voren komt en opvalt. Pak die lievelings knuffel of stuk speelgoed erbij om het geheel wat speelser te maken.

5.Buitenhuis foto’s maken

Ga een ronde wandelen en neem onderweg een aantal foto’s. Je mag aanwijzingen geven. Laat ze eens naar je toe rennen en stel alleen scherp op je kinderen waardoor zij meer naar voren komen in een actie shot. Of lekker spelen in het zand. Klimmend op een boomstam. Vaak vinden ze het niet erg om dit meerdere keren te doen. Het moet wel leuk blijven voor je model uh kindje.

Zorg er wel voor dat er geen andere mensen in je foto’s te zien zijn. Dus een schommel foto is heerlijk maar niet als de ouders van het kindje wat op de andere schommel zit er ook op staat. Natuurlijk kun je een foto altijd bijsnijden maar houdt rekening mee dat deze dan misschien niet meer geschikt is om af te laten drukken.

6.Voor de echte mini’s onder ons

Net een kindje gekregen en wil je die heerlijke baby moment vastleggen? Kies dan voor een lichte ondergrond/achtergrond en trek je kindje ook een licht pakje aan. Kijk wat de favoriete houding en pas je foto hierop aan. Slaapt hij of zij het liefst op zijn buik? Laat ze lekker opkrullen en maak tijdens een dutje foto’s op je eigen bed. Ga voor details. Dat kleine handje of de wimpers die door het licht gestreeld worden. Het hoeft niet altijd een portret foto te zijn waar ze helemaal op staan.

7.Lightroom Presets

Dan ben je helemaal happy met die mooie foto maar hij mist nog wat? Lightroom en Presents in Lightroom bieden uitkomst. Doordat je hierbij met instellingen kunt spelen kun je een foto zonniger maken of schaduwen meer weg laten vallen. Of koop presents aan zodat je je foto’s in de stijl van je favoriete instagrammers of fotografen kunt dippen.

8. Laat tussendoor een foto zien aan je kinderen

Je wilt zelf ook zien hoe je op de foto staat. Betrek je kinderen dus bij het fotograferen. Laat ze ook eens een foto maken of geef ze een speelgoed camera om mee te spelen.

9. Burstmodus

Op je telefoon heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van burstmodus. Hierdoor maak je veel foto’s snel achter elkaar. Dan kun je achteraf de beste foto uitzoeken en beweging goed vast leggen.

10. Last but not least

Laat je kinderen lekker zichzelf zijn. Als zij zich prettig voelen dan stralen ze dit ook uit en komt dit ook over in beeld. Dus aanwijzingen geven prima maar laat ze ook af en toe gewoon los. Kinderen zijn geen volwassene en na 30 minuten de aandacht erbij houden is de batterij hiervoor meestal op. Hou hier rekening mee.

Geef een reactie