Uitleg: Sluitertijd & Licht

on

Sluitertijd en licht spelen graag een spelletje met elkaar als het gaat om fotograferen met een camera. Waarom leg ik dit uit? Omdat bepaalde effecten hierdoor niet helemaal mogelijk zijn met een smartphone. Maar hoe werkt het spelletje dat sluitertijd en licht spelen?

Een foto bestaat uit puntjes. Een smartphone heeft minder puntjes nodig om een foto te maken dan een camera. Hierdoor kun je in donkere omstandigheden makkelijker een foto maken of filmen met je smartphone dan met je camera.

Op een bewolkte dag met grauw weer toch nog een frisse foto kunnen maken met je smartphone

Die puntjes kun je zien als een puzzel. Een van 1000 stukken zet je langzamer in elkaar dan eentje van 10 stukken. Hetzelfde gaat op voor een camera. Doordat het langer duurt om alle puntjes (puzzelstukjes) te verzamelen duurt het ook langer om een foto te maken. Het voordeel is dat de gemaakte foto dan ook af te drukken is op een groter formaat. Denk formaatje “ik bedek er een muur mee van 5x5m” De foto zal ook op dit formaat scherp zijn. Met een smartphone foto ga je dit helaas niet halen hoe snel de techniek zich ook ontwikkeld. Een ander voordeel is dat je snelheid vast kunt leggen in een foto. Denk aan de F1 auto die door het scherm heen raast of een chef die een gerecht flambeert.

Dus wil je ontwikkelen op een bepaald gebied bijv. sport fotografie dan is werken met een spiegelreflex i.v.m. sluitertijd en andere instellingen een voordeel. Maar tijdens een concert met je vrienden kun je het beste foto’s van iedereen maken met je smartphone.

Natuurlijk ontwikkelen lenzen zich en kun je met een goede lens vanaf een groter afstand een goede scherpe foto maken. Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om kleine lenzen op je smartphone te zetten om een bepaald effect te bereiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s