Hoe begin je met Youtube Live?

Youtube is hot. Maar wat als je nu live wilt gaan via je eigen Youtube kanaal? Wat zijn de stappen die je moet doorlopen en waarom een goede voorbereiding een must is.

YouTube kanaal instellen om live te kunnen gaan

  1. Maak een YouTube account aan met een Google-account, log in bij YouTube.
  2. Ga naar YouTube Studio (studio.youtube.com). Als je nog geen YouTube kanaal hebt, krijg je nu een melding om een YouTube kanaal te starten.
  3. Klik op het livestream icoon rechtsboven.
  4. Als je dit voor het eerst doet, moet je je account eerst verifiëren. Hiervoor heb je een telefoonnummer nodig (vast of mobiel). Je krijgt een verificatiecode via sms of via een telefoongesprek. Het duurt 24 uur voor je live kan gaan op YouTube na het verifiëren van jouw YouTube kanaal. Houd hier rekening mee.

1. Zorg dat alles klaar is

De eerste stap om te livestreamen op YouTube is zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt. Dus een camera, een microfoon en een internetverbinding.

Als je een locatie huurt voor je evenement, moet je zorgen dat er een goede WiFi-verbinding is. Als je geen goede verbinding hebt is je beeld korrelig, en kan je stream zelfs uitvallen.

2. Kondig je YouTube livestream aan

Je livestream moet een integraal onderdeel van je strategie voor de marketing van je evenement zijn. Zorg dat je al je volgers op social media vertelt over je aankomende uitzending.
Het is een goed idee om te wachten met het promoten van je livestream tot je evenement helemaal uitverkocht is. Je wilt niet dat mensen het evenement overslaan omdat ze het vanaf hun eigen bank kunnen bekijken.

3. Verifieer je account

Je moet je YouTube account verifiëren voor je kunt livestreamen. Je moet een telefoonnummer opgeven waarop je een SMS zult ontvangen met je verificatiecode.

Zodra je geverifieerd bent, kun je video’s van langer dan 15 minuten uploaden. Je kunt dan ook je evenement livestreamen.

4. Schakel livestreaming in

De volgende stap is het inschakelen van livestreaming op je YouTube-kanaal. Hiervoor kun je Creator Studio tools gebruiken als je op een desktop computer werkt.

Als je een mobiel apparaat gebruikt kun je op de camera-knop drukken. Je moet de YouTube-app toestemming geven om gebruik te maken van je camera en microfoon.

Hoe livestream je een evenement via YouTube: Je moet livestreamen inschakelen op je YouTube account.
Je moet livestreamen inschakelen op je YouTube account.

5. Stel een encoder voor livestreamen in

Je moet coderingssoftware van derden installeren om te livestreamen via YouTube. Welke encoder je nodig hebt is afhankelijk van hoe je je evenement livestreamt.

6. Voeg details over je livestream toe

Als je je encoder hebt ingesteld, is het tijd om te werken aan de stream zelf. Je moet je livestream een goede titel geven, die de aandacht van kijkers pakt.

Je moet ook alle relevante details verwerken in de omschrijving van de video. Schrijf waar het evenement over gaat, waar het plaatsvindt en wat er gaat gebeuren.

Onder de omschrijving zie je een keuzemenu voor Categorie en een voor Privacy (waar we het hieronder bij #8 over zullen hebben). Kies de meest toepasselijke categorie voor het evenement dat je gaat livestreamen.

Je moet ook een toepasselijke thumbnail voor je livestream kiezen voor je live gaat. Zo ziet het er professioneler uit, en aantrekkelijker voor kijkers.

Uiteindelijk kun je je instellingen voor de encoder onderaan de pagina zien. Je kunt de server URL en de naam van de stream zien.

Opmerking: Iedereen die de naam van jouw stream heeft kan live gaan vanaf jouw YouTube kanaal. Geef het niet zomaar aan iedereen.

7. Stel extra functies in (optioneel)

Er zijn een aantal extra functies waar je van kunt profiteren als je livestreamt via YouTube.

Schakel Lage Latentie in

Als je livestreamt, kan er een vertraging zijn tussen wat er gebeurt en wat er uitgezonden wordt. Dit kan ook invloed hebben op de chat van de livestream.

Als je in realtime contact wilt hebben met je kijkers, kun je Lage Latentie inschakelen. Dit vermindert de vertraging, maar kan zorgen voor meer buffertijd voor je kijkers.

Opties voor tegeldemaking inschakelen

Je kunt geld verdienen met je YouTube livestream. Ja, dat lees je goed. Er zijn verschillende manieren om je evenementenbudget een boost te geven.

  • YouTube advertenties: geselecteerde advertenties zullen getoond worden voor en tijdens je livestream.
  • SuperChat: kijkers kunnen je betalen om hun opmerkingen bovenaan de chat vast te pinnen.
  • Kanaal lidmaatschap: kijkers kunnen lid worden van je kanaal tegen een kleine vergoeding.
  • YouTube Premium: je kunt je stream Premium content maken, voor betalende abonnees.
  • Merchandise: je kunt ook merchandise voor je evenement verkopen via YouTube.

Opmerking: Om geld te verdienen met je video’s, moet je een YouTube Partner worden.

Opties voor delen inschakelen

Tot slot kun je je livestream ook delen op je andere social media profielen. Het is een goede manier om je aantal kijkers te verhogen.

8. Doe eerst een testronde

Je bent klaar om te beginnen, maar misschien moet je het eerst uitproberen. Er kan veel fout gaan met een livestream, dus het is fijn om het eerst in een gecontroleerde omgeving uit te proberen.

Ga naar “Livestreamen” en klik op “Stream Nu”. Onder privacy-opties kun je je livestream instellen op Privé of Niet-genoteerd, zodat niemand anders het kan zien.

9. Ga live!

Je kunt nu officieel een uitzending laten zien aan de wereld. Om te beginnen met je livestream moet je je encoder opstarten.

Hoe stream je een evenement op YouTube: Zo zal je livestream eruit zien.
Zo zal je livestream eruit zien. Afbeelding credit: Lightcast.

10. Communiceer met je kijkers

Live gaan is maar het halve werk. Als je middenin de uitzending zit, moet je communiceren met je kijkers.

Spoor ze aan om in de opmerkingen te laten weten wat ze vinden. Stel ze vragen en laat ze antwoord geven. Misschien hebben ze ook wel vragen voor jou.

Hopelijk komen er veel opmerkingen binnen. Zorg dat je alle hulp hebt om antwoord te kunnen geven.

Als je SuperChat ingeschakeld hebt, zie je ook gesponsorde opmerkingen bovenaan. Je moet deze opmerkingen prioriteit geven—mensen hebben hiervoor betaald.

Als je livestream bijna klaar is, moet je eraan denken om goed af te sluiten. Bedank je kijkers en zeg dat ze zich in moeten schrijven bij je kanaal voor meer geweldige content.

OBS installeren

  1. Ga naar https://obsproject.com/download. Selecteer jouw besturingssysteem (OBS is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux) en klik op Download Installer.
  2. Doorloop het installatiewizard via de instructies op het scherm.

OBS instellen

  1. Start OBS Studio op. Als je het programma voor het eerst opstart, krijg je een melding om OBS in te stellen met de “automatische configuratieassistent”. Dit is de snelste manier om OBS Studio in te stellen. Krijg je deze pop-up niet, kan je deze alsnog opstarten via Tools > Automatische configuratiasssistent.
  2. Kies in het eerste scherm Gebruiksinformatie voor Optimaliseren voor streamen, lokaal is minder belangrijk.
  3. Kies in het tweede scherm Video-instellingen voor de basisresolutie die bij je scherm past. Bij FPS (Frames Per Second) kies je voor 60 of 30, maar geef de voorkeur aan 60 wanneer mogelijk.
  4. Kies in het derde scherm Stream-informatie voor de streamingdienst YouTube / YouTube Gaming. Vervolgens moet je je Stream Key invoeren. Deze vind je op youtube.com/live_dashboard. Onderaan de pagina zie je de “streamnaam/-sleutel” staan. Kopieer deze sleutel en plak deze in OBS Studio.
  5. Vervolgens vink je Schat bitrate met brandbreedte test (kan een paar minuten duren) aan om OBS een geschikte Video Bitrate te laten kiezen. Klik op volgende, de test zal direct beginnen. Let hier op dat de minimale uitvoerresolutie (geschaald) voor YouTube 1280×720 is. Mocht deze lager zijn moet je deze handmatig later aanpassen. Klik eerst op Instellingen toepassen om de overige instellingen op te
    slaan.
  6. Indien de automatisch ingestelde uitvoerresolutie (geschaald) lager is dan 1280×720, ga dan naar Instellingen in OBS > Video > Uitvoerresolutie en selecteer hier een resolutie van x720 in.

Stream inrichten

  1. In OBS moet je instellen welke schermen of videobron je wilt delen met je kijkers. Dit doe je door een scène toe te voegen met beeld- en/of audiobronnen. Hoeveel scènes en beeldbronnen je moet toevoegen, hangt af van het doel van je livestream. Wij raden aan eerst goed uit te denken welke beeld- en audiobronnen je allemaal nodig hebt voor jouw livestream. Denk hierbij aan camera’s en microfoons, maar bijvoorbeeld ook aan zichtbare logo’s en welke vensters je allemaal wilt kunnen delen tijdens de stream.
  2. Via het plusje in het Bronnen scherm kun je een beeldbron toevoegen. Dit kan alles zijn, van een webcam tot het delen van je scherm tot een statische afbeelding. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus voor deze tutorial zetten we een simpele webcam-stream op. Klik op het plusje en vervolgens op Video Capture-apparaat.
  3. Vervolgens geef je het nieuwe Video Capture-apparaat een naam, bijvoorbeeld Webcam Macbook. Mocht je dit apparaat in andere scenes willen gebruiken, kun je later deze webcam onder deze naam vinden als bestaand apparaat. Klik op OK.
  4. In het volgende scherm stel je in welk apparaat Webcam Macbook is. Selecteer de webcam en selecteer de resolutie die je wilt gebruiken
    bij Preset. Klik op OK.
  5. De webcam verschijnt nu in je scène. De scène die je in OBS ziet op je canvas is exact wat mensen op de livestream gaan zien. Deze scènes kan je inrichten zoals je zelf wilt en je kan deze zelfs tijdens het streamen aanpassen. Aangezien we voor deze tutorial een simpele webcam-livestream opzetten, is onze scène nu al klaar om live te gaan!

Stream opzetten en live gaan!

  1. Nu alles in OBS is ingesteld is het tijd om de Streaminformatie op YouTube in te vullen. Dit doe je op youtube.com/live_dashboard.
    Denk hierbij aan basisinstellingen als:
    – Stream titel
    – Stream beschrijving
    – Thumbnail instellen
    – Categorie
    – Privacy ((openbaar of alleen toegankelijk met een link)Maar ook aan geavanceerde instellingen als:
    – Contentvermelding (aangeven dat er betaalde promotie, zoals productplaatsing of sponsoring in de stream voorkomt)
    – Live chatten toestaan of niet
    – Leeftijdsbeperking
  2. Staan alle instellingen goed? Dan is het nu tijd om live te gaan. Dit startsein geef je in OBS Studio. Klik rechtsonder op Stream Starten. Je bent nu live op YouTube! Ben je klaar met streamen? Hier kun je op dezelfde manier je stream beëindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *