Wat is een histogram en waarom is de histogram zo handig tijdens het fotograferen?
Een histogram lijkt een maar een klein onderdeel van het fotograferen te zijn tot je constant vastloopt in je fotografie en niet weet wat je fout aan het doen bent. Natuurlijk kunnen we aan knoppen gaan draaien maar door te begrijpen hoe een histogram werkt kun je makkelijk je camera bijstellen en de foto verbeteren.
In je histogram zie je precies hoe de lichtintensiteit is. Links staat voor zwart dus minder licht. Met als eindresultaat een donkere foto/onderbelicht.

Slaat je histogram uit naar rechts dan zitten er juist veel lichte elementen in je foto. Compleet rechts is namelijk puur wit a.k.a. het felste licht dat de sensor kan registeren.

Natuurlijk hoef je niet altijd naar je histogram te kijken. Een histogram is niet altijd goed of slecht. Het laat puur en alleen zien wat de camera ziet. Wil je dat je beeld veranderd dan zal je je instellingen moeten aanpassen. Maar dat ligt aan je wens en voor welk eindresultaat je gaat.

Foto aanpassen aan de hand van je histogram:
Soms is een histogram/foto heel makkelijk aan te passen. Zie het voorbeeld hieronder. Doordat ik net van een andere klus kwam had ik de camera nog niet aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Ik hoefde het histogram niet te raadplegen aangezien ik al gelijk zag dat de foto te licht was voor mijn doel. De sluitertijd aanpassen did the job. Van 1/60sec naar 1/800sec. Omdat de foto in delen is overbelicht verlies ik detail in de belangrijkste stukken van de foto. In dit geval wilde ik de lucht behouden terwijl ik toch details in de zwarte auto zou bewaren. Vooral bij portretten is het belangrijk de belichting goed is zodat je geen details verliest die je in het eindresultaat wel wilt laten zien.
Overbelicht:
Zie hoe de histogram in Lightroom helemaal rechts hoge punten maakt.

Aanpassing sluitertijd: Niet maar 2 hoge punten maar meerdere bergjes/punten. Nog niet perfect maar wel werkbaar in Lightroom

De sensor van een camera kan maar een beperkt lichtcontrast vastleggen. Dit wordt ook wel het dynamisch bereik genoemd. Als er zowel felle lichten als diepe schaduwen zijn, bestaat de kans dat je niet alles op de foto kunt vastleggen. Een deel van de foto raakt dan over- of onderbelicht. Dit zie je direct terug in het histogram. Bijv. bij zonsopgang/ondergang (landschapsfotografie)

Je moet dan een keuze maken. Wat vind jij belangrijk? De lichte gebieden of de donkere delen? Daar stem je vervolgens de belichting op af. Zijn beide belangrijk, dan moet je uitwijken naar een techniek als hdr, om meerdere foto’s te combineren en zo alsnog het volledige lichtbereik vast te leggen. In het histogram zie je altijd wat er aan de hand is. Dus als je de kleuren in de lucht wilt bewaren maar ook de kleuren/details op de voorgrond. Dan combineer je meerdere foto’s.
