Foto afdruk advies:

Waar kies je voor als je een foto laat afdrukken en waar laat je het beste je foto’s afdrukken? Met veel verschillende materialen en papier soorten is het soms een beetje overweldigend om een goede drukker te kiezen. Maar ik hoop met mijn uitleg en adviezen het foto afdruk proces wat makkelijker te maken.

Graag een grotere afdruk met kwaliteit? Laat mij weten welke foto’s je graag op een afdruk terug ziet en ik regel het voor je. Ik werk met een aantal leveranciers waarbij je alleen als fotograaf kunt bestellen. Je ontvangt dan van mij eerste een offerte en na goedkeuring worden jullie fotoproducten besteld.

Landschap foto foto afdruk

Pixieset: afdruk advies

Ik lever mijn digitale bestanden altijd aan d.m.v. de online galerij van pixieset. In deze galerij kunnen jullie al gelijk foto’s bestellen. Ik bestel hier zelf ook regelmatig uit om de prijs/kwaliteit verhouding te checken en deze is zeer goed.

Belangrijk om te weten is dat als een aankoop van een afdruk via Pixieset verloopt ik (mochten er problemen zijn met bijv. verzending ect.) in kan grijpen via mijn systeem en contacten daar.

Bij Pixiesest kunnen jullie kiezen uit 4 papier soorten:

Lustre

Zijdeglans is geschikt voor veel soorten afdrukken, ook voor zwart/wit. De meeste prints worden op dit soort papier gemaakt. De aanrader voor portretten en familie foto’s binnen of buiten.

Glossy

De standaard in afdrukken is glanzend papier. Voor de meeste printers is dit het ideale fotopapier. Een lange levensduur en scherpe kwaliteit zorgt ervoor dat dit papier perfect is voor het gebruik van bijvoorbeeld foto’s die ingelijst worden. De standaard in foto afdrukken dus geschikt voor alles.

Metallic

Foto’s op metallic hebben een oppervlak met een metallic hoogglans. Dit fotopapier is bijzonder geschikt voor contrastrijke foto’s en nachtopnames met veel lichtpunten. De aanrader voor Landschap foto’s

Velvet

Het Velvet papier heeft een verbluffend zacht en diep mat effect.Fluweel papier biedt verbeterde kleurenreproductie, witte zuiverheid en uitstekende beeldstabiliteit. De aanrader voor portretten.

Glossy

De standaard in afdrukken is glanzend papier. Voor de meeste printers is dit het ideale fotopapier. Een lange levensduur en scherpe kwaliteit zorgt ervoor dat dit papier perfect is voor het gebruik van bijvoorbeeld foto’s die ingelijst worden. De standaard in foto afdrukken dus geschikt voor alles.

Lustre

Zijdeglans is geschikt voor veel soorten afdrukken, ook voor zwart/wit. De meeste prints worden op dit soort papier gemaakt. De aanrader voor portretten en familie foto’s binnen of buiten.

 

Metallic

Foto’s op metallic hebben een oppervlak met een metallic hoogglans. Dit fotopapier is bijzonder geschikt voor contrastrijke foto’s en nachtopnames met veel lichtpunten. De aanrader voor Landschap foto’s.

Velvet

Het Velvet papier heeft een verbluffend zacht en diep mat effect.Fluweel papier biedt verbeterde kleurenreproductie, witte zuiverheid en uitstekende beeldstabiliteit. De aanrader voor portretten.

Uitleg materiaal fotopapier

Afhankelijk van hoeveel licht er op je foto schijnt, kun je met glanzend papier reflecties in de foto veroorzaken. Door de reflectie is de foto minder goed zichtbaar en is de kans groot dat je vooral de lichtbron of een raam in de foto ziet. Wil jij je foto op een plek met veel lichtinval hangen kies dan voor mat foto papier.

Afhankelijk van je foto en de ruimte waar je deze wilt gaan hangen kun je de mate van glans kiezen

Mijn advies: Bekijk vooraf goed waar je de foto wil ophangen. Is dit in een ruimte met veel zonlicht? Ga dan voor matter papier i.v.m. reflecties. Ga je voor een speels effect? Kijk dan zeker even naar collages zoals IXXI of Hexagons voor aan de muur. Bij Hexagons kun je meerdere foto’s combineren en bij collages zoals Ixxi wordt een foto opgemaakt uit meerdere foto’s tot een geheel.

Verschillende materialen en aanbieders:

Forex is een witte kunststof plaat waarop de foto rechtstreeks wordt geprint of waarop het fotopapier wordt gelijmd. Voordeel van dit materiaal is dat het niet duur en lekker licht is. Nadeel is dat het makkelijk krom trekt. Dit kan weer voorkomen worden door een aluminium profiel te verlijmen op de achterkant, wat echter de foto weer een stuk duurder maakt. Voor grote formaten is dit echter een must. Aan de zijkant blijf je de witte plaat zien.

Forex

Forex is een witte kunststof plaat waarop de foto rechtstreeks wordt geprint of waarop het fotopapier wordt gelijmd. Voordeel van dit materiaal is dat het niet duur en lekker licht is. Nadeel is dat het makkelijk krom trekt. Dit kan weer voorkomen worden door een aluminium profiel te verlijmen op de achterkant, wat echter de foto weer een stuk duurder maakt. Voor grote formaten is dit echter een must. Aan de zijkant blijf je de witte plaat zien.

Bij een foto op forex komen alle kleuren goed tot hun recht. Dit komt omdat de foto gedrukt wordt op een wit foambord. Dankzij het forex krijgen foto’s geen spiegeling en komen alle kleuren echt tot leven.

Bestellen kan via:

Liever een foto in een lijst? Kijk dan goed of je een passe-partout wilt hebben. (Een witte rand rondom de foto) De passe-partouts zijn vijf centimeter breed, dus een foto van 20x30cm zonder passe-partout heeft een lijst van 20×30 cm, maar een foto van 20×30 met passe-partout heeft een lijst van 30x40cm. Om dus te weten hoe groot je lijst wordt, tel je 10 cm op bij de breedte en bij de lengte van je foto.

Foto afdruk en Passe-Partout

Liever een foto in een lijst? Kijk dan goed of je een passe-partout wilt hebben. (Een witte rand rondom de foto) De passe-partouts zijn vijf centimeter breed, dus een foto van 20x30cm zonder passe-partout heeft een lijst van 20×30 cm, maar een foto van 20×30 met passe-partout heeft een lijst van 30x40cm. Om dus te weten hoe groot je lijst wordt, tel je 10 cm op bij de breedte en bij de lengte van je foto.

Bestellen kan via:

 is een ander woord voor zeshoek. Het mooie is dat je de hexagon collage op je muur geleidelijk aan steeds verder kan laten groeien. Stel je voor je begint met 4 of 5 verschillende foto’s op hexagon en je hangt deze aan de muur, dan kun je in de toekomst, wanneer je nieuwe mooie foto’s hebt eenvoudig meer foto’s op hexagon bij bestellen om je hexagon fotocollage uit te breiden.

Hexagon

 is een ander woord voor zeshoek. Het mooie is dat je de hexagon collage op je muur geleidelijk aan steeds verder kan laten groeien. Stel je voor je begint met 4 of 5 verschillende foto’s op hexagon en je hangt deze aan de muur, dan kun je in de toekomst, wanneer je nieuwe mooie foto’s hebt eenvoudig meer foto’s op hexagon bij bestellen om je hexagon fotocollage uit te breiden.

Bestellen kan via:

 Canvas. De foto wordt rechtstreeks op het canvas geprint, waarna deze als schilderdoek wordt opgespannen. Hierdoor loopt de foto door op de zijkanten. Dit is een relatief goedkope manier om je foto groot te laten afdrukken voor aan je muur. Deze vorm van afdrukken is geschikt als scherpte en kleurintensiteit minder van belang zijn.

Canvas

 Canvas. De foto wordt rechtstreeks op het canvas geprint, waarna deze als schilderdoek wordt opgespannen. Hierdoor loopt de foto door op de zijkanten. Dit is een relatief goedkope manier om je foto groot te laten afdrukken voor aan je muur. Deze vorm van afdrukken is geschikt als scherpte en kleurintensiteit minder van belang zijn.

Het canvas van herinneringen op linnen heeft een prachtige diepe en briljante kleurweergave. Daarnaast is een foto op standaard canvas waterbestendig en krasvast. Het standaard canvas is dus makkelijk schoon te houden en goed te gebruiken in vochtige ruimtes of buiten! Extra mat canvas is ons originele canvas waar wij al jaren mee werken. Dit canvas is prachtig ingetogen mat maar daardoor helaas wel kwetsbaarder dan ons standaard canvas. Wij raden je af om extra mat canvas buiten of in vochtige ruimtes te gebruiken.

Bestellen kan via:

HD Metal is het mooiste wat wij ooit hebben gezien. HD Metal bestaat uit een dunne plaat aluminium met een coating. Hier brengen we met een speciale techniek jouw afbeelding op aan. Het resultaat is verbluffend!! Haarscherp, megasterk met een nog nooit eerder vertoonde fotokwaliteit. Er kunnen geen krassen op komen en het is watervast dus uitstekend geschikt voor buiten gebruik.

HD metal

HD Metal is het mooiste wat wij ooit hebben gezien. HD Metal bestaat uit een dunne plaat aluminium met een coating. Hier brengen we met een speciale techniek jouw afbeelding op aan. Het resultaat is verbluffend!! Haarscherp, megasterk met een nog nooit eerder vertoonde fotokwaliteit. Er kunnen geen krassen op komen en het is watervast dus uitstekend geschikt voor buiten gebruik.

De hoogglans uitvoering is dé opvolger voor plexiglas maar dan lichter, sterker, goedkoper en veel briljantere kleuren! De matte versie is dé opvolger voor aluminium of Forex. Met gratis ophangsysteem bij je product met afstandhouder. Hierdoor hangt jouw kunstwerk iets van de muur. HD Metal is ontwikkeld voor galleries en topfotografen maar nu ook beschikbaar voor jou!

Bestellen kan via:

Dibond is tegenwoordig het meest gebruikte materiaal en bestaat uit 3 lagen, bestaande uit 2 dunne aluminium platen met daartussen een zwarte kunststof plaat. Net zoals bij forex kan er rechtstreeks op dibond worden geprint of wordt het gebruikt om de foto te verlijmen. Doordat de plaat niet snel krom trekt is ook bij grotere formaten een aluminium profiel aan de achterzijde niet noodzakelijk.

Mijn aanrader:

Digibond

Ga je voor een echte foto aan de wand? Bekijk dan zeker even digibond. Niet zwaar en kwalitatief zeer sterk waarbij details mooi naar voren komen.

Dibond is tegenwoordig het meest gebruikte materiaal en bestaat uit 3 lagen, bestaande uit 2 dunne aluminium platen met daartussen een zwarte kunststof plaat. Net zoals bij forex kan er rechtstreeks op dibond worden geprint of wordt het gebruikt om de foto te verlijmen. Doordat de plaat niet snel krom trekt is ook bij grotere formaten een aluminium profiel aan de achterzijde niet noodzakelijk.

De foto wordt op echt fotopapier belicht, waardoor kwaliteit behouden blijft. Dibond platen zijn lichte platen die uit drie lagen bestaan. De buitenste lagen bestaan uit 0,3 mm dik aluminium en de kern is van zwart kunststof (polyethyleen) gemaakt. Deze combinatie zorgt voor maximale stevigheid en perfecte resultaten. Dibond is ondanks zijn dikte enorm licht. Hierdoor kunnen ook grote foto’s op dibond zonder problemen aan de muur gehangen worden. 

Bestellen kan via:

Meerdere foto vormen samen 1 foto. De IXXI kaarten zijn 0,3 mm dik en worden gemaakt van een kwalitatief hoogwaardig synthetisch mat materiaal. Dit materiaal is waterbestendig, scheurt niet, trekt niet krom en is bestand tegen Uv-licht.

Ixxi foto

Meerdere foto vormen samen 1 foto. De IXXI kaarten zijn 0,3 mm dik en worden gemaakt van een kwalitatief hoogwaardig synthetisch mat materiaal. Dit materiaal is waterbestendig, scheurt niet, trekt niet krom en is bestand tegen Uv-licht.

Bestellen kan via:

Vergeet jij ook constant foto's te laten afdrukken. herkenbaar. Ik heb al een tijdje een foto abonnement. Hierdoor moet ik maandelijks foto's af laten drukken waardoor ze ook echt een mooi plekje krijgen in ons huis.

Foto abonnement

Vergeet jij ook constant foto’s te laten afdrukken. herkenbaar. Ik heb al een tijdje een foto abonnement. Hierdoor moet ik maandelijks foto’s af laten drukken waardoor ze ook echt een mooi plekje krijgen in ons huis.

Bijv. Klikkie

Bestellen kan via:

Mijn foto afdruk aanraders

Lambda-afdruk op Fuji Crystal DP II

De Lambda-print op Fuji Crystal DP II papier voldoet zelfs aan de hoogste eisen wat scherpte, glans en kleuren betreft. Professionele fotografen zweren bij de combinatie van de hypermoderne lasertechniek, traditionele fotochemische ontwikkeling en het gerenommeerde High-End fotopapier van Fujicolor.

Mijn oordeel: Foto’s behouden hun kleuren en worden super scherp afgedrukt

Metallic ultraHD fotoafdruk

Origineel Fuji fotopapier met een hoogglanzend ‘metallic/parelmoer’ oppervlak. Het papier is stevig, dik en heeft een briljante kleurweergave. Het geeft een hoge scherpte-indruk met mooie diepe zwarte en witte partijen met doortekening. Wil jij dat je foto van het papier afknalt? Combineer Fuji Gossy Pearl dan met acryl. Het parelmoereffect geeft een extra dimensie aan glamour-fotografie en productfotografie van sieraden en auto’s. Voornamelijk bij foto’s met metalen heeft het Pearl element effect. 

Mijn oordeel: Verliefd op deze afdrukken. Foto’s knallen altijd van het papier af en komen nog niet tot leven. Mijn to go voor foto afdrukken. Let wel op! Het weerspiegelt dus let op in welke ruimte de foto komt te hangen.

Uitleg Fuij foto papier:

Fuji Lustre (mat) papier:

Fuji lustre (mat) is origineel Fujifilm fotopapier met een gelijkmatig fijn mat oppervlak. Een briljante kleurweergave en mooie diepe zwarte en witte partijen met goede doortekening. Het papier is minder gevoelig voor vingerafdrukken en geschikt om in een fotolijst (achter glas) te plaatsen. Daarnaast leent het papier zich goed om op materialen als forex, polystyreen en dibond te plakken. Ben jij een portretfotograaf? Fuji lustre papier is uitermate geschikt voor portretfotografie. 

Fuji Glossy (glans)

Fuji Glossy is origineel Fuji fotopapier met een hoge glanzende afwerking. Uitermate geschikt voor fotoafdrukken met een mooie glans en briljante kleurweergave. Door de contrastomvang ervaar je in het diepe zwart en de hoge lichten een perfecte doortekening. Hierdoor leent het papier zich goed voor natuur- en actie/sportfoto’s. Daarnaast kan het papier op materialen als forex, polystyreen of dibond geplakt worden.  

Fuji Velvet (diep mat)

Fuji Velvet papier is origineel Fuji fotopapier met een extreem matte afwerking en een subtiele, zachte uitstraling. Door zijn uitstraling is dit papier zeer geschikt voor portretten met een vintage touch, newborn foto’s of trouwreportages. Het papier is zo glad en zacht dat het wel fluweel lijkt. Door deze uitstraling worden foto’s zachter in kleur en contrast. Daarnaast reflecteert het papier totaal niet. Door de extreem matte afwerking ligt de zwarting van het papier een stuk lager, waardoor het contrast minder is en je een soort FineArt-look krijgt.  

Mijn oordeel: Foto’s lijken doffer waardoor een foto ouder eruit ziet. Dit is een stijl van afdrukken die past bij portretten of fine art.

Aanbieders afdrukken:

Ik ben vooral fan van herinneringen op linnen en Pixum voor canvas afdrukken of voor fotoafdrukken gelijk in een lijst voor als je zelf wilt laten afdrukken. Foto’s blijven mooi scherp en goed van kleur. Echt een groot pronkstuk aan de muur? Dan ga ik naar whitewall toe voor afdrukken. of Nphoto of Profotonet

Voor consumenten:

Fotobehang:

https://www.photowall.nl/foto-op-behang

https://www.fotobehang.com/

https://www.drukwerkdeal.nl/nl/producten/fotoproducten/behang

Mvr.Ummenthun fotografie

De fotograaf uit Horst aan de maas
Nusseleinstraat 10, America, Limburg, Nederland
0651063304
anne@ummenthun.nl
KvK: 77016599
Btw: NL003149633B74

Geef een reactie