Smartphone fotografie: De tips!

Tegenwoordig zijn de camera’s op de telefoon zo goed dat het fotograferen steeds leuker maakt. Buiten de extra app’s zoals Lightroom om foto’s te bewerken kun je met de camera app heel goed vooruit. Vandaar dat ik het daar graag over wil hebben. Want het maakt niet veel uit waar je mee fotografeert maar hoe jij kijkt naar de wereld. Daarover later meer tips maar eerst de opties van de camera app op je telefoon.

Tip 1: Rechte lijnen

Raster over je foto

Zijn je foto’s vaak een beetje scheef, of staat het onderwerp vaak niet helemaal in het midden? Dan kan het helpen om het raster aan te zetten van de Camera-app. Dit werkt als volgt:

 1. Open Instellingen;
 2. Ga naar Camera;
 3. Zet de schakelaar achter Raster op groen.

Bij Android kun je dit gelijk in de camera app aanpassen.

Voortaan wordt het beeld van je camera opgedeeld in negen rechthoeken. Dit maakt het makkelijker om te bepalen wat het exacte middelpunt is van je beeld en of je lijnen recht zijn. Het raster zie je uiteraard niet terug op je uiteindelijke foto’s. Als je de horizon op de foto wilt zetten is het wel zo prettig als deze ook recht is. Dit zijn vaak beginnersfoutjes en hoewel het in sommige situaties de foto anders/mooier maakt is het vooral een bron van ergernis als de lijnen niet recht zijn van bijv. je horizon.

Tip 2: Foto maken met geluidsknoppen

Wist je dat je ook een foto kunt maken met geluidsknoppen i.p.v. alleen de knop in het camera beeldscherm? Sneller, makkelijker en stabieler een foto maken met 2 handen. En dit kan met de – en + knop.

Tip 3: Burst modus om een beweging goed vast te leggen.

Als je misschien nog niet zo zeker bent van je timing of je wilt een foto maken van een onderwerp met hoge snelheid. (Sportende kinderen, rijdende auto’s of bewegende voorwerpen) Dan is de Burstmodus wat voor jou. De Burstmodus maakt namelijk 10 foto’s in een seconde. Zo krijg je beweging in je foto zonder dat deze onscherp is. Het aanzetten van de Burstmodus is heel makkelijk. Hou de sluiterknop/geluidsknoppen 1/2 seconde of langer ingedrukt en je smartphone maakt gelijk gebruik van de burst. Na afloop kun je rustig kijken welke foto’s goed zijn gelukt en welke niet. Verwijder de minder goed gelukte foto’s om ruimte te behouden op je telefoon.

Tip 4: Foto Bewerking app

Tegenwoordig zijn er veel foto bewerking apps te vinden en te gebruiken. Maar een goede foto heeft vaak niet veel nodig. Toch is het fijn om je foto achteraf net iets mooier te kunnen maken. Mijn advies is wel: Less is more. Bij Lightroom zul je wel zelf de foto’s toe moeten voegen en weer moeten exporteren om ze door te sturen aan je vrienden of om online te zetten. Maar hierdoor kun je wel gelijk een selectie maken van je beste foto’s. Vergeet ook niet de app Snapseed voor de basics als exposure, contrast en plaatselijk bewerken. Maar er zijn heel veel fijne apps die het proberen waard zijn. Denk aan VSCO Cam voor filters, SKRWT om het perspectief te corrigeren, of TouchRetouch voor het verwijderen van ongewilde elementen in je foto. De mogelijkheden zijn eindeloos en hangen helemaal af van je smaak en stijl.

Tip 4: Opzet lenzen

Wil je toch een stapje verder gaan? Er zijn clip on lenzen te koop om verder te gaan op een gebied of om meer opties te krijgen. Je kunt ze ook in een setje krijgen en dan heb je een Fisheye Lens met 180 graden waardoor je een bolling in de foto krijgt. Macro om bijv. insecten of kleine details goed in beeld te krijgen. Een groothoeklens voor landschappen en een telelens om in te zoomen als een echte paparazzi.

Tip 5: Fotografie regels

De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessante foto. Fotografen en kunstschilders passen dergelijke regels toe als vuistregel. Je verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Bij de regel van derden is het de bedoeling dat het onderwerp op een van de snijpunten van het raster terecht komt. Ga daarom eens lekker naar een museum om te kijken hoe de schilders van weleer deze techniek toepaste.

Door gebruik te maken van leidende lijnen in je foto met of zonder raster kun je meer diepte creëren in je foto. Dit doe je door gebruik te maken van de bestaande lijnen in je omgeving. Dit kan een weg zijn, een rivier, een trap of bijv door een gang pad zoals op de onderstaande foto’s. Hierbij is het raster/grid wat we bij tip 1 hebben aangezet een hele goede hulp.

Tip 6: Compositie foto

Kikvors (laag bij de grond omhoog kijkend) Ooghoogte (geen uitleg nodig denk ik zo maar letterlijk te hoogte van je ogen) Vogelvlucht (van boven met een hoek naar beneden kijkend) Of door plaatsing van je onderwerp in je foto. (links, rechts, midden) Afstand tot je onderwerp. (close up, medium of wide) creëer je compositie. De eerder beschreven regels kunnen je hierbij helpen maar soms is het ook een stukje gevoel.

Tip 7: Turn it!

Draai je telefoon zodat hij over de breedte van het scherm de foto maakt. Met een digitale camera of spiegelreflex te werken maak je dit beeld al automatisch. Hierbij maak je foto’s zoals fotografen doen en je kunt altijd makkelijk bijsnijden. Portretten vallen onder staande foto’s en landschap weer onder liggende foto’s. Maar speel hier vooral mee om te kijken wat werkt voor jou.

Tip 8: Stel zelf scherp.

Smartphones hebben een goede automatische scherpstelling en gezichtsherkenning, maar je kunt de scherpstelling ook zelf bepalen. Je telefoon kan scherpstellen op het punt dat jij aantikt op het beeldscherm. Zo weet je zeker dat hetgeen dat jij scherp wilt hebben, scherp op de foto staat. De scherpstelling kun je zelfs vergrendelen door je vinger wat langer op een plek op het scherm stil te houden.

Uitleg Camera APP

Functies&Opties: De Camera-app heeft allerlei handige functies, zoals Live Foto’s waarmee je bewegende foto’s maakt, de Portretstand, Vierkant (ideaal voor instagram) of Panorama, opties voor een timelapse en slowmotionvideo’s en keuze uit filters. Ik leg je uit wat je er aan hebt en de mogelijkheden.

Flitsen

Je bliksemschicht is je flits optie. Als er een schuine streep doorheen staat zoals hier dan staat je flits uit. Door op de bliksem te tikken zal de streep verdwijnen de flits aangaan. Je kunt hem ook op automatisch laten staan.

Ben niet bang om te flitsen. Vooral met zonnige dagen wanneer het daglicht van boven komt kan het zijn dat de mensen op je foto vrij donker zijn. Om dit te voorkomen maak je gebruik van je flits. Hierdoor belicht je onderwerp vanaf 2 kanten en zal je onderwerp niet meer zo donker zijn en details beter zichtbaar zijn. Ook met donkere dagen met gebruik van de flitser zullen je foto’s er beter belicht uitkomen.

De live functie

Meestal als vorm een rondje. Tik erop om deze uit te zetten. Als je een Live Photo met de iPhone maakt, wordt er vastgelegd wat er anderhalve seconde vóór en na het nemen van een foto gebeurt. Zo krijg je het hele moment, compleet met beweging en geluid. Je maakt een Live Photo net zoals u een gewone foto maakt. Bij een live foto kun je eventueel het gewenste beeld eruit halen als je in de foto’s app staat en je op bewerken tikt.

Live Photos bewerken

 1. Open de Foto’s-app en tik op de tab ‘Foto’s’.
 2. Tik op de Live Photo die u wilt bewerken.
 3. Tik op ‘Wijzig’ en breng de gewenste wijzigingen aan.
 4. Als u klaar bent, tikt u op ‘Gereed’

Timer

De stopwatch bovenin het scherm kun je aanzetten als je bijv. een foto van jezelf wilt maken maar geen selfie. Dus van een grotere afstand. Instellen kan op 3sec of op 10 sec. Door op het gewenste tijd te tikken en daarna op de foto knop zal de foto na de tijd gemaakt worden.

Mijn advies: Wil je een familie foto maken? Zet dan iedereen klaar behalve jezelf want vooral als je de foto zelf wil maken zal er iemand op het knopje moeten drukken en van een afstand zie je beter of iedereen op beeld past en of het beeld ook prettig is.

Filter functie

Hiermee kan een gekleurde waas over de foto worden toegevoegd zoals een sepia kleur. Zo kun je je foto gelijk een bepaalde sfeer meegeven. Of zachter licht bijv.

Portret:

Met de portret functies kun je diepte creëeren in je foto’s. Soms zelfs een bokeh effect waarvoor je normaal een spiegelreflex camera nodig hebt. Hiermee kun je een onderwerp scherp houden terwijl de achtergrond vervaagd wordt. Hou hierbij wel rekening met de afstand tot je onderwerp.

Diafragma:

Ik vertelde net over het Bokeh effect hiervoor maak je gebruik van je Diafragma oftewel scherpstelling. Bij portret zit deze functie rechtsboven in het scherm.

Des te hoger je getal des te meer er scherp is in je foto des te lager het getal des te minder details er scherp zijn in de foto. Net als bij een spiegelreflex camera kun je deze handmatig instellen voor het gewenste effect in je foto. Laag F getal(f/3.5) is weinig scherpte in de foto Hoog F getal (f/10) is meer scherpte in de foto.

Door op de F te drukken krijg je de mogelijkheid om je diepte/diafragma in te stellen. Ga hier lekker mee spelen maar hou er rekening mee dat het het beste uitkomt in een foto met een detail dat er ook echt mag springen. Ook handig als je achtergrond niet zo mooi is deze valt namelijk redelijk weg tegenover je onderwerp en daardoor creëer je meer rust in de foto.

HDR

Hoog Dynamisch Bereik oftewel: High Dynamic Range.

Het is eigenlijk een vorm van belichten. In de camera app van bijvoorbeeld de iPhones is de functie standaard beschikbaar en je kunt hem handmatig aan/uit zetten of automatisch gebruiken. (Bij andere toestellen is het vaak een voorinstelling die je even op moet zoeken om aan moet zetten. Dat verschilt per toestel en besturingssysteem.)

Bij HDR combineer je eigenlijk de beste stukjes uit meerdere foto’s. 3 verschillende foto’s met allen een andere belichting. Een spiegelreflex heeft deze optie ook en hierbij kun je later na de foto’s samenvoegen in Photoshop. Dit hoef je op je telefoon niet te doen want hij “legt” de foto’s automatisch over elkaar heen waarbij je het beste uit elke foto in 1 foto krijgt.

Burst modus

Als je misschien nog niet zo zeker bent van je timing of je wilt een foto maken van een onderwerp met hoge snelheid. (Sportende kinderen, rijdende auto’s of bewegende voorwerpen) Dan is de Burstmodus wat voor jou. De Burstmodus maakt namelijk 10 foto’s in een seconde. Zo krijg je beweging in je foto zonder dat deze onscherp is. Het aanzetten van de Burstmodus is heel makkelijk. Hou de sluiterknop 1/2 seconde of langer ingedrukt en je iPhone maakt gelijk gebruik van de burst. Na afloop kun je rustig kijken welke foto’s goed zijn gelukt en welke niet. Verwijder de minder goed gelukte foto’s om ruimte te behouden op je telefoon.

Liever een workshop of cursus bij mij volgen voor alle informatie rondom smartphone fotografie?

Smartphone fotografie tips

 • smartphone fotografie workshop rotterdam
 • cursus smartphone fotografie amsterdam
 • iphone 12 fotografie cursus
 • cursus fotografie eci
 • cursus foto’s maken met je mobiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *