Wat heb je nodig voor een fotografie studio?

Wat zijn nu de basis onderdelen die je echt nodig hebt voor een fotografie thuis studio? En waar kun je eventueel zonder?

1. Ruimte voor je studio

Ga je voor een daglicht studio met veel natuurlijk licht wat door ramen naar binnenkomt of ga je flitslampen werken? Belangrijk is dat je je wensen van te voren goed opschrijft en kijkt naar het werk wat je nu maakt en straks ook in je studio zult gaan maken.

2. Inrichting van je fotostudio

Ga je gebruik maken van een achtergrond statief, rollen, papier of vinyl of de ruimte zoals hij is. Een achtergrond kan op een statief vast gemaakt worden/gespannen met markt klemmen of via een muur systeem. Dit ligt eraan wat jij fijn vindt werken en of je snel wilt wisselen tussen achtergronden. Ook kun je een wandje gebruiken van bijv. foamboard op wielen (zelf te maken) om licht te laten weerkaatsen (wit) of juist om licht tegen te houden (zwart) zodat je kunt spelen met je schaduwen. Een studio is over het algemeen matt wit geverfd zodat licht juist alle kanten op kan gaan. Mijn eigen studio is ook compleet wit zodat wanneer ik dat nodig vind ik licht kan weghalen. Weghalen is makkelijker dan toevoegen.

3. Lampen, flits of continue licht?

De keuze voor lampen is altijd persoonlijk en afhankelijk van je doel. Ga je alleen maar portretten maken dan kom je weg met een flitser tot 400 watt. Ga je voor grotere groepen dan ga je boven de 400 watt zitten. Vaak is de hoeveelheid watt al aangegeven in het product naam. Een ander iets om mee te nemen is ga je in je eigen studio werken of ook met enige regelmaat op locatie. Dan is een goede optie en om mobiel te blijven om te kiezen voor flitsers op accu. Kijk goed naar hoelang deze lampen dan mee gaan en of je voor een extra accu gaat. Om de lampen te verbinden met je camera heb je een zender nodig. Ik werk met de Godox AD pro lijn en gebruik hierbij de X2 transmitter om alles aan elkaar te verbinden. Met deze zender kan ik op mijn camera de instellingen van de flitsers aanpassen zonder dat ik iedere keer op de flitser zelf alles aan moet passen.

  • 150-200 watt – Portretfotografie van max. 1 persoon, product fotografie
  • 200-300 watt – Fotografie van 1-2 personen van top tot teen, middelgrote objecten
  • 300-400 watt – Groepsportretten tot max. ca. 8 personen, grote objecten
  • 400-600 watt – Groepsportretten van grote groepen, interieurfotografie
4. Welke Softboxen zijn er:

Van vierkante softboxen tot lantaarns tot beautydishes. Wat voor type fotografie is heel belangrijk. Een softbox, lantaarn en beauty dish is heel fijn om te werken voor portretten. Terwijl alleen softboxen nodig zijn voor product fotografie.

Softbox: Verspreid het licht over een geheel waardoor je een zacht effect krijgt in je foto. Een softbox is een hulpmiddel in de fotografie dat is bedoeld om het licht van een studiolamp of flitser gelijkmatig te verdelen. … Het gebruik van een softbox zorgt voor een gelijkmatige belichting van het model of onderwerp. Het diffuse licht doet oneffenheden gladder lijken en licht schaduwpartijen op.

Beautydish: is een grote schaal waarmee licht in een brede bundel gereflecteerd kan worden op het onderwerp. Het product wordt gekoppeld aan een reflector en zorgt op deze manier voor de weerkaatsing van het licht. Door de vorm en het materiaal van de dish krijgt het ontwerp een zachte en verfijnde belichting.

Lantaarn:  een Lantern Softbox is perfect voor het creëren van zacht en gelijkmatig licht dat zich in alle richtingen verspreidt.

Reflector: Je hebt losse reflectors om licht mee te sturen. (de welbekende gouden/zilveren ronde schijven) Maar ook lamp reflectoren. Je centreert je licht hier meer mee.

De snoot: Als je licht heel precies wilt richten dan maak je gebruik van een snoot. De snoot is langwerpig en juist door die vorm wordt het licht door een tunnel heen gestuurd. Je krijgt een geconcentreerde lichtbundel.

5. Camera

Eigenlijk zal iedere camera wel werken voor studio fotografie. De lens is een heel stuk belangrijker. Waarbij we buiten vaak voor een bokeh effect gaan. En dus een lens van F/1.8 of F/2.8 ga je voor binnen vaak voor een diafgrama vanaf F/4 omdat je meer scherpte in je foto’s wilt. Dus of je nu voor een prime lens gaat (vaste lens) van 35-50mm of zelfs 85mm kun je ook voor een zoomlens gaan van 24-70mm. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte beschikbaar en waar je persoonlijke voorkeur naartoe gaat.

6. Accessoires

Van een tetherkabel tot een statief. Dit zijn allemaal onderdelen die je werk makkelijker kunnen maken. Een grijskaart is wel aan te raden. Hierdoor kun je achteraf altijd je witbalans kloppend maken.

7. Opzet

Geef een reactie