Auteursrecht

Wat te doen als je foto’s zonder rechten gebruikt worden?

Helaas liep ik hier met enige regelmaat bij andere fotograferen tegen aan. Dat hun foto’s zomaar werden gebruikt. Maar gelukkig maakte ik het zelf nooit mee. Tot dat ik het zelf mee maakte.

Het is nogal wat om je foto’s commercieel gebruikt te zien worden door een partij waar je nog nooit van hebt gehoord. Wat is dan het juiste stappenplan?

Verzamel bewijs

Dit kan een printscreen zijn, email’s alles waarin blijkt dat jij in je recht staat want zodra je steler op er op gaat attenderen zullen ze je gaan blokken op social media ect. Verzamel dus gelijk bewijs en zoveel mogelijk en sla dit op in een aparte map.

Stel een sommatiebrief op met een einddatum erin

Mail de desbetreffende gebruiker van de “gestolen” foto met een sommatiebrief met schadeclaim. Ik heb de mijne van Sharon the Lady Lawyer. Stel ook een einddatum vast. SMART formuleren. Ik eis ….. binnen de volgende tijd /datum ……

Stuur de schadeclaim (factuur zonder BTW)

Een schadeclaim is een factuur zonder BTW. Want als je een factuur stuurt dan mag de “klant/dief” je product gebruiken aangezien zij er voor betaald hebben. De factuur moet natuurlijk wel betaald worden. Met een schadeclaim sta je sterker in de rechtbank.

Wordt de claim genegeerd? Dan neem contact op met een advocaat

In Nederland is het mogelijk een bodemprocedure op te starten. In het buitenland is dit lastiger. Ik had foto’s die gebruikt werden door een bedrijf in Engeland en de U.S.A. door advies van een advocaat heb ik beide een sommatie brief gestuurd met schadeclaim. Helaas nooit niks ontvangen behalve dat zij de foto’s verwijderde. Want een procedure daar starten zou mij een hoop geld kosten en eigenlijk te weinig opleveren omdat het kleinere bedrijven waren.

Verder lezen:

Bruiloft Mark en Latifa

Kijk mee op de schitterende dag van Mark en Latifa. Zij trouwde in 2022 op Kasteel Croy in Aarle Rixtel met aansluitend een diner en feest bij Graaf ter Horst in Horst.

Geef een reactie