Auteursrecht

Wat te doen als je foto’s zonder rechten gebruikt worden?

Helaas liep ik hier met enige regelmaat bij andere fotograferen tegen aan. Dat hun foto’s zomaar werden gebruikt. Maar gelukkig maakte ik het zelf nooit mee. Tot dat ik het zelf mee maakte.

Het is nogal wat om je foto’s commercieel gebruikt te zien worden door een partij waar je nog nooit van hebt gehoord. Wat is dan het juiste stappenplan?

Verzamel bewijs

Dit kan een printscreen zijn, email’s alles waarin blijkt dat jij in je recht staat want zodra je steler op er op gaat attenderen zullen ze je gaan blokken op social media ect. Verzamel dus gelijk bewijs en zoveel mogelijk en sla dit op in een aparte map.

Stel een sommatiebrief op met een einddatum erin

Mail de desbetreffende gebruiker van de “gestolen” foto met een sommatiebrief met schadeclaim. Ik heb de mijne van Sharon the Lady Lawyer. Stel ook een einddatum vast. SMART formuleren. Ik eis ….. binnen de volgende tijd /datum ……

Stuur de schadeclaim (factuur zonder BTW)

Een schadeclaim is een factuur zonder BTW. Want als je een factuur stuurt dan mag de “klant/dief” je product gebruiken aangezien zij er voor betaald hebben. De factuur moet natuurlijk wel betaald worden. Met een schadeclaim sta je sterker in de rechtbank.

Wordt de claim genegeerd? Dan neem contact op met een advocaat

In Nederland is het mogelijk een bodemprocedure op te starten. In het buitenland is dit lastiger. Ik had foto’s die gebruikt werden door een bedrijf in Engeland en de U.S.A. door advies van een advocaat heb ik beide een sommatie brief gestuurd met schadeclaim. Helaas nooit niks ontvangen behalve dat zij de foto’s verwijderde. Want een procedure daar starten zou mij een hoop geld kosten en eigenlijk te weinig opleveren omdat het kleinere bedrijven waren.

Verder lezen:

Familie fotoshoot Centerparcs Het Meerdal & Limburgse Peel in America

Met enige regelmaat weten gasten van Centerparcs Het meerdal of Limburgse Peel in America mij te vinden voor een familie fotoshoot. Want eindelijk is dat weekendje weg met de hele familie geboekt en is iedereen bij elkaar. Een betere reden voor een fotoshoot kan ik ook niet bedenken.

5 tips om goed op de foto te gaan

Op de foto gaan is altijd een beetje een moetje. We vergeten ook vaak foto’s af te drukken maar deze herinneringen zijn zo belangrijk. Dus laten we samen herinneringen maken. Maar ik ga je met deze 5 tips eerst helpen om goed op de foto te gaan.

Familie fotoshoot in Limburg

Op zoek naar een Gezinsfotograaf in Limburg? Of je nu uit het Zuiden komt of er op vakantie gaat. Het zonnige zuiden is heerlijk voor iedereen. Vaak heb je al op mijn website gekeken voor meer informatie of voor meer van mijn werk. Maar heb je nog vragen of wil je gewoon iets meer informatie…

Geef een reactie