5 Tips voor goede vakantie foto’s

Ik ga op reis en neem mee…

Je telefoon of camera natuurlijk!

Je paspoort, zwembroek, pinpas en natuurlijk ook je tandenborstel.

Maar die camera is toch het allerbelangrijkste.
Ik geef je 5 tips om goede vakantie foto’s te maken.

Of je nu foto’s maakt met je telefoon, een digitale/systeem of spiegelreflex camera ik ga je hepen met een aantal tips waardoor ook jij mooie vakantie foto’s maakt. En zo je herinneringen vast legt voor thuis aan de muur. Want we hebben allemaal wel eens terug gekeken op vakantie foto’s en gedacht dat valt me wat tegen.

Ik heb in deze blog daarom ook met opzet foto’s gemaakt met mijn iphone en spiegelreflex gemixt. Want ook ik grijp op vakantie sneller naar mijn telefoon om een foto te maken dan naar mijn zware camera. De eerste tip die ik je alvast ga geven is draai je camera eens een kwartslag of juist op de kop. Wedje leggen dat het andere beelden oplevert?

1. Tijdstip

Vakantie betekend al het ritme loslaten. Hallo Siesta’s! Maar de beste foto’s maak je toch echt in de vroege ochtend of late namiddag/avond. Tussen 12-15u staat de zon op zijn hoogste punt. Hierdoor krijg je harde lijnen in het gezicht omdat het licht gewoon hard is. Maar tijdens golden hour (uur na zonsopkomst en 1 uur voor zonsondergang) is het licht heerlijk zacht. Dus de allerbeste selfies maak je in de avond voordat je aan de borrel gaat.

Pluspunt van de vroege ochtend is dat alle toeristen nog uit aan het slapen zijn en je vaak de mooiste plekken helemaal voor jezelf hebt. Zo heb ik ooit om 07.00u op het San Marco in Venetië gestaan. Pre corona en het plein was alsnog leeg.

2. Hoe kijk jij naar de wereld?

Mijn fotografie kleding is bijna allemaal donker. En dat is met een reden. Ik klim op alles of ga plat op de grond liggen voor de beste foto. Dus pak eens een lager standpunt (kikvors) of juist een hoger standpunt (vogelvlucht) Mijn lieve broertje is boven de 1.90 en ik tik net de 1.65 aan. Dat geeft al een wereld van verschil. Ooghoogte is alleen goed voor selfies. Dus wees niet bang om op de grond te gaan zitten. Je telefoon op de grond te zetten. Of juist je armen uit te strekken. Het is een wonder dat ik nog nooit niks gebroken heb met al mijn klauter stunts. De hoogte van het gebouw gebruiken is ook geen enkel probleem.

De volgende 2 foto’s zijn in Florence genomen. 1x ooghoogte en 1x vogelvlucht. Welke vindt jij beter?Een gouden regel in deze is ook dat je camera altijd op ooghoogte is met je onderwerp. Dus met kleine kinderen op vakantie? Verlaag je standpunt tot hun ooghoogte.

3. Regel van derden

Oke de regel van derden is niets meer en niks minder dan dat je een onderwerp op een van de snijpunten zet. De tip is om je raster aan te zetten. Bij iphone kan dit in instellingen-camera-raster en dat laatste even aanzetten. Bij android kan dit vaak zelf al in de camera app zelf. Dit kan links of rechts boven zijn maar ook links of rechtsonder in de foto. En heel precies hoeft het niet. Kijk maar naar mijn foto’s. Het gaat erom dat je blik naar iets toegetrokken wordt. Hetzelfde als een auto het beeld in komt gereden i.p.v. eruit rijdt als je de voorkant fotografeert.

4. Lijntjes trekken

En nee dan bedoel ik niet die witte op feestjes. Als je er voor zorgt dat de horizon in het midden zit en alle lijnen naar het middenpunt in een foto lopen dan bouw je als het ware de foto om je onderwerp heen. Dat raster van punt 3 komt hierbij heel goed van pas. Al hoeft de horizon niet perfect in het midden te liggen. Kies voor groots en open door een lage horizon te pakken. Maar gebruik leidende lijnen om je foto krachtiger te maken.

5. Finetune je werk

En nee dan bedoel ik niet insta filters. (Hoewel dat wel leuk speelgoed is moet ik toegeven) Overigs als je tegen mij zegt. Zet er maar een filter overheen dan beledig je me flink. Dus niet doen!

Er zijn meerdere apps voor op je telefoon om te gebruiken van Lightroom (ook fijn voor op de pc) tot scrll voor de perfecte galerij.

Hier een lijstje:

 • Adobe lightroom (gratis op de telefoon)
 • Picsart
 • Photo Editor
 • VSCO
 • Snapseed
 • InShot
 • Prisma
 • PREQUEL
 • Unfold
 • Stop Motion Studio
 • MojoPiep piep piep….

Back up die shit, vaak maakt je telefoon al automatisch een back up naar de cloud maar back up ze zelf ook nog eens zodra je thuis bent op een pc of externe harde schijf. Want hoe leuk is het om 15 jaar later terug te kunnen kijken naar al die vakantie foto’s

En print die shit! Ik zeg het tegen mijn klanten vaak genoeg. Gelukkig lever ik mijn foto’s op in een online galerij waarbij je gelijk een afdruk kunt bestellen. Ik maak er zelf ook vaak genoeg gebruik van. Maar bestel afdrukken en hang die muur vol.

P.s. kom je er niet uit? Boek gewoon een smartphone fotografie workshop bij mij. Ik help je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *