Starten als fotograaf

Er zijn veel dingen waar je aan moet denken als je begint met ondernemen. En er komt veel op je af. De KvK geeft wel informatie maar toch vrij beperkt als het op branche gerichtheid aankomt. Daarom loop ik in deze blog door de belangrijkste punten heen. Zodat jij een checklist hebt en met een gerust hart kunt starten.

Ik ga er in dit geval van uit dat je al een camera hebt en de overstap wilt maken van hobby naar pro.

Stap 1: KvK

Een inschrijving bij de KvK heb je nodig als ondernemer. Hierdoor kun je btw terugvragen en ben je voor de belastingdienst ondernemer. Natuurlijk kun je altijd nog de KOR aanvragen als je denkt minder dan €20.000 per jaar aan omzet te genereren. Hou er wel rekening mee dat je dan geen BTW mag terugvragen of aan klanten mag berekenen.

Stap 2: Boekhouding

Ga je voor een boekhouder die het werk voor je doet of juist voor e-boekhouding en het zelf doen? De keuze is reuze en afhankelijk van jouw eigen situatie. Een boekhouder kost meer maar neemt je ook werk uit handen. Het zelf doen Ik ben zelf groot fan van Moneybird maar er zijn ook andere fijne partijen.

Boekhoudprogramma’s

P.s. Klik op de link van Moneybird en krijg 60 dagen extra proef boekhouden.

Stap 3: Algemene voorwaarden

Stap 4. Bewerkingsprogramma’s

Bij Adobe kun je voor het fotografie pakket gaan met Lightroom, Lightroom Classic & Photoshop of voor het gehele pakket met alle programma’s. De keuze hierin is aan jezelf. Er zijn ook gratis alternatieven voor op je telefoon of computer

  • Gimp
  • Snapseed

Stap 5: Foto galerijen

  • Pixieset
  • Pictime
  • Studiomanagement
  • Shootproof
  • Passgallery
  • Sunshine gallery

To Watermerk or not to watermerk. Dat ligt nogal aan je algemene voorwaarden. Zijn deze dichtgetimmerd dat er boete clausule instaat als ze een printscreen maken of zijn alle foto’s al betaald? Een klant wil graag een foto zonder watermerk om te laten afdrukken maar gratis reclame op social media is nooit weg. Denk er zelf over na wat jouw eigen wensen zijn en of je je hier druk om gaat maken. Je kunt een klant wel vragen je te taggen (zie algemene voorwaarden) maar wat als dit niet gebeurt?

Stap 6: Fotoalbums maken

  • albumstomp
  • Smartalbum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *