Vloggen: Starterspakket

Hoe te starten met vloggen? En vooral waar moet je op letten bij de aankoop van een camera, microfoon, stabilisator, geheugenkaartjes en verwerking van je video’s?

Iedereen doet het tegenwoordig: Vloggen. Bewegend beeld trekt de aandacht en kan hierdoor makkelijk extra aandacht genereren voor je bedrijf of persoon. Bedoeling is dat je in de eerste 3 seconden al de aandacht trekt van je publiek. Dit geldt niet alleen voor de video op zichzelf maar ook voor je titel, beschrijving, thumbnail en dit maakt in totaal je klikbaarheid. Ik zal hier een aparte blog aan besteden.

Welke camera koop ik?

Voordat je een camera koopt moet je nadenken waar je de camera voor gaat gebruiken. Je doel zo gezegd. Wil je video’s gaan opnemen om producten te gaan verkopen, mensen te informeren of inspireren of gewoon je dagelijkse gang van zaken laten zien. Belangrijk is dat je daarom van te goed vast te stellen wat je nodig hebt. Want anders loopt je budget zo uit hand en zie je door de bomen het bos niet meer in alle verschillende merken en functies.

Ik behandel daarom de volgende functies en dan kun je zelf kijken welke belangrijk zijn voor je doel en/of bedrijf en aan de hand daarvan al een hele goede voorselectie maken om bij je uiteindelijke aankoop uit te komen.

Functies:

 • Camera type
 • Kwaliteit video
 • Gewicht
 • Beeldstabilisatie
 • Microfoon
 • Kantelbaar scherm
 • Accu
 • Geheugenkaartjes
 • Merken

1. Camera type: Smartphone, Action, Compact, Systeem, Spiegelreflex

Waar kies je voor als je begint met filmen?

Smartphone

Smartphones ontwikkelen zich snel in onze digitale wereld. Camera’s worden steeds beter en de techniek hierachter gaat ook steeds verder. Omdat we een smartphone altijd bij ons hebben is dit perfect om snel te kunnen gaan filmen. Hou wel er wel rekening mee dat je dan ook gaat editen en uploaden op je telefoon en kan je telefoon wat betreft geheugen dit aan? Of ga je toch de beelden overzetten naar je computer en hoe ga je dit doen?

Action

Een action cam is een klein toestel dat je gemakkelijk overal mee naartoe neemt. De action camera wordt vaak gebruikt om beelden vanuit jouw point of view vast te leggen. Vaak is een action cam water-, stof en schokbestendig of wordt er een waterdichte case bijgeleverd. Bovendien kunnen action camera’s met mounts op verschillende manieren bevestigd worden. Hierdoor zijn ze populair onder reizigers en sporters.

Compact

De compact camera is een veelzijdige camera voor het eenvoudig en snel maken van foto’s. Het merendeel van deze camera’s beschikt over een automatische modus die de juiste instellingen voor je kiest. Heb je liever zelf de controle over instellingen als sluitertijd en diafragma? Dan kun je kiezen voor een compact camera met handmatige instellingsmogelijkheid.

Systeem

Systeemcamera’s, ook wel hybride camera’s genoemd, zijn compacte camera’s met een verwisselbaar lenzensysteem. Dit betekent dat je met een grote verscheidenheid aan lichtwaardes en brandpuntafstanden kunt fotograferen. Het grote verschil met de klassieke spiegelreflexcamera is dat systeemcamera’s geen spiegel meer hebben. De beelden vind je nu door de elektronische viewfinder of op het LCD-scherm in plaats van de optische zoeker. Hiermee is veel ruimte gecreëerd, waardoor de body’s en de lenzen compacter zijn geworden.

Spiegelreflex

Een spiegelreflexcamera, ook wel SLR of DSLR (Digital Single Lens Reflex) genoemd, is er in allerlei soorten en maten. Je hebt de keuze uit een camera voor de beginner, gevorderde of expert. Daarnaast kies je jouw SLR door te kijken naar de gebruikssituatie of het type beeldsensor dat je nodig hebt.

2. Video kwaliteit uitleg over Full HD, 4K, 8K

Full HD

Full HD, ofwel FHD is de resolutie die je op dit moment het meeste tegenkomt bij televisies, Blu-ray spelers en videocontent. Het beeld is 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog: in totaal 2,07 megapixel. Full HD wordt ook aangeduid met 1080i en 1080p. Hieronder lees je meer over het verschil tussen deze termen. Verwar Full HD en HD Ready overigens niet met elkaar. Door de resolutie van 1280 x 720 pixels heeft HD Ready minder dan de helft van de pixels van Full HD. Dit verschil is op korte afstand of op een groot scherm duidelijk zichtbaar.

4k/Ultra HD

Ultra HD wordt ook wel UHD of 4K genoemd. Je komt deze resolutie steeds vaker tegen bij televisies, mediaspelers en videocontent. De beeldresolutie is 3840 x 2160 (8,3 megapixel). Tv’s, mediaspelers en video’s met Ultra HD resolutie laten dus 4 keer zoveel pixels zien als Full HD beelden. Veel Ultra HD televisies en videospelers hebben een upscaler aan boord die Full HD video’s scherper laat lijken. Zo geniet je ook bij beelden die zijn opgenomen in Full HD van het scherpere beeld van een Ultra HD televisie.

8K

8K is een resolutie voor video, net als 4K en Full HD (ook wel 1080p genoemd). 8K staat voor een resolutie van 7.680 x 4.320 pixels. Dat zijn er vier keer zoveel als 4K (3.840 x 2.160) pixels), en zestien keer zoveel als Full HD (1.920 x 1.080 pixels). Net zoals bij foto krijg je door het hoger aantal pixels een scherper beeld waarin je meer detail kan onderscheiden. In fototermen komt 8K overeen met een resolutie van 33 megapixel, 4K met een resolutie van 8 megapixel en Full HD met een resolutie van 2 megapixel. Van 4K naar 8K is dus een enorme stap voorwaarts: of je van een 24 megapixel fotocamera overstapt naar eentje met een 100 megapixelsensor. Hou er wel rekening mee dat een video in 8K vier keer zoveel ruimte vraagt als een video in 4K. 1 minuut gecomprimeerde video (H.264) aan 25 frames per seconde neemt in 4K-resolutie ongeveer 250 megabyte in; in 8K resolutie wordt dat meteen 1 gigabyte per minuut. 8K stelt ook hoge eisen aan het computersysteem waarop je de video bewerkt.

3. Gewicht

Uiteraard is het formaat van de camera waarmee je wilt vloggen van belang. Je kan voor een compactcamera gaan die makkelijk mee te nemen is, maar wellicht iets minder goede kwaliteit geeft als er te weinig licht is, of voor een iets grotere systeemcamera / spiegelreflexcamera. Kwalitatief presteren systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s beter dan een compactcamera, maar je moet het natuurlijk wel meenemen. Stel jij bent een reisvlogger en continu op pad, dan zou het een goede reden zijn om toch voor de compacte vlogcamera te gaan.

4. Beeldstabilisatie

Je kan vloggen door een camera op een statief te zetten, maar je komt in veel situaties terecht dat je geen statief bij je hebt en gewoon wilt vloggen als je aan het lopen bent. Door je lopende beweging zullen de opgenomen beelden ook wat op en neer gaan. Dit is zonder stabiliserende accessoire niet te voorkomen, maar een vlog camera met beeldstabilisatie zorgt al voor een veel rustiger beeld. Dat is wel zo fijn voor de kijkers, want die moet jij uiteindelijk toch zien te overtuigen om ook je volgende video’s te bekijken. Vlog jij met je smartphone en wil je de optimale stabilisatie? Kies dan voor een .

5. Microfoon

Er zijn verschillende soorten externe microfoons op de markt. Van shotgun tot dasspeld maar welke gebruik je waar en met welke opname richting moet je rekening houden? Want wil je een goede vlog video maken dan is goed geluid onmisbaar. Je camera heeft altijd al een interne microfoon maar omdat je vaak wat verder weg staat van deze microfoon pikt deze ook veel ruis op. Dit is voor een gedeelte eruit te filteren in de nabewerking maar je kunt je zelf tijd besparen door te investeren in de juiste microfoon. Let er wel op dat je een externe microfoon kunt aansluiten en welke aansluiting je camera heeft. Veel compactcamera’s hebben die aansluiting niet, maar ook op de systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s zit lang niet altijd een microfoon aansluiting.

Verschillende microfoon aansluitingen

 • XLR 54
 • Mini-XLR 1
 • Jack 1
 • Mini Jack (3.5) 126
 • TRRS 8
 • MICON 2
 • USB 26

3,5 mm Jack

De Jack kabel 3,5 mm naar 3,5 mm is een veelzijdige AUX audiokabel die vaak wordt gebruikt bij audioproducten maar ook bij muziekinstrumenten. Er is keuze uit een verlengkabel of verloopkabel in verschillende lengtes: van 0,5 meter tot aan tientallen meters lang. 

Verschillende microfoons: Welke kies je?

Shotgunmicrofoon

Als je gesprekken tussen 2 personen of een interview opneemt, kies je voor een shotgunmicrofoon. De meeste shotgunmicrofoons hebben een supercardioïde richtingskarakteristiek waardoor geluiden vanaf de zijkanten en de achterkant worden geblokkeerd. Hierdoor neem je geïsoleerde geluiden op van korte afstand. Deze microfoons zijn ook erg geschikt voor het later opnemen van een audiospoor in een studio. Door gebruik te maken van een deadcat oftewel cavia om je microfoon heen neemt ruis door bijv. wind af en kun je ook goed buiten geluiden opnemen zonder te veel storing.

Stereomicrofoon

Soms wil je bij je film ook omgevingsgeluid opnemen. Zoals bij het filmen van een documentaire waarbij je in een ruimte filmt. Hier wil je ook iets van de ambiance vastleggen. Dan gebruik je een stereomicrofoon. Deze microfoon legt het geluid vast zoals wij dat met 2 oren ook horen. De 2 interne microfoons wijzen allebei 1 kant op waardoor er een mix van het omgevingsgeluid wordt geregistreerd.

Dasspeldmicrofoon

Zodra je een toespraak filmt, is het vaak niet mogelijk om je videomicrofoon dicht op de geluidsbron te plaatsen. Een handmicrofoon is ook niet altijd geschikt vanwege de beperkte bewegingsvrijheid. In dit soort situaties gebruik je een lavalier, ook wel een reversmicrofoon genoemd. Deze microfoon neemt alleen dat op wat de drager zegt. Bij het opnemen van een interview gebruik je een discrete lavalier die onzichtbaar op een jasje geplaatst wordt.

Richtingskarakteristiek: wat is dat?

De richtingskarakteristiek van een cameramicrofoon bepaalt vanuit welke richting de microfoon het meest gevoelig is. Dat kan, naast de voorkant, ook vanaf de zij- of achterkant zijn. Deze gevoeligheid bepaalt daarmee in welke situatie je een bepaalde microfoon gebruikt en hoeveel omgevingsgeluid je krijgt in je opname. De verschillende richtingskarakteristieken zijn cardioïde, supercardioïde, omnidirectioneel en bi-directioneel.

Cardioïde 131C

Een cardioïde cameramicrofoon neemt vooral geluid vanaf de voorkant op. De opnamehoek is 131 graden, dat betekent er ook (in mindere mate) geluid vanaf de zijkanten wordt meegenomen in je opname. Dat zorgt voor een minimaal omgevingsgeluid, wat de ruimte en sfeer van de omgeving in het geluid creëert. Een cardioïde microfoon gebruik je voornamelijk voor documentaires, interviews, evenementen, bruiloften, zang en muziek.

Supercardioïde 115C

Een cameramicrofoon met een supercardioïde richtingskarakteristiek is erg gevoelig voor geluid aan de voorkant. Je richt deze microfoon dus specifiek op de bron die je wilt opnemen, het liefst zo dichtbij mogelijk. Door de opnamehoek van 115 graden neemt deze microfoon nauwelijks tot geen omgevingsgeluid op. Dat maakt de supercardioïde geschikt voor gebruik op filmsets, vloggen en verslaggeving.

Omnidirectioneel 360C

Deze microfoon neemt volledig rondom geluid op. De signalen komen van alle kanten even goed binnen. Deze microfoon hoeft hierdoor ook niet specifiek op de bron gericht te zijn. Daarom zie je een omnidirectionele microfoon vaak terug in dasspeldmicrofoons, die je bijvoorbeeld tijdens presentaties, talkshows of interviews op iemands kleding ziet zitten. Op een jasje gespeld kan de spreker met dit type microfoon zijn hoofd vrij bewegen zonder dat er geluid wegvalt.

Bi-directioneel 90C

Wil je een microfoon die het geluid van twee kanten even hard opvangt? Dan kies je voor een bi-directionele microfoon. Afhankelijk van hoe je de microfoon plaats, wordt het geluid van zowel de voor- als achterkant of de beide zijkanten opgenomen. De opnamehoek van een bi-directionele microfoon is 90 graden, waarmee je weinig tot geen omgevingsgeluid hebt. Deze microfoon gebruik je voor bijvoorbeeld podcasts en radio interviews, zodat je gesprekken tussen twee mensen van twee kanten opneemt.

6. Kantelbaar scherm

Voor de camera gaan staan en je vlog starten is eenvoudig, maar het is nog eenvoudiger als je precies kunt zien hoe jij in beeld bent. Oftewel, zorg ervoor dat de camera een kantelbaar scherm heeft (naar boven of naar de zijkant), zodat jij kan zien hoe je in beeld bent terwijl je een vlog maakt. Ook fijn als een ander je filmt en vanuit een lage of juist hoge hoek gaat filmen zodat hij of zij niet plat op de grond hoeft te gaan liggen maar de camera goed neer kan zetten.

Geef een reactie