Welke softbox kies je voor welke fotoshoot?

Softboxen, paraplu’s, lantaarns, barndoors, beautydish. Waar kies je nu voor in welke situatie? Als je net begint met studio fotografie dan kom je in een hele nieuwe wereld terecht als het gaat om flitsers en softboxen. Om nog maar niet te spreken over studio achtergronden, opbouw set, gebruik van licht en meer.

Om de eerste stappen een klein beetje makkelijker te maken en je te helpen de juiste keuze te maken heb ik deze blog geschreven. Ben je nog niet zover? Lees dan mijn blog: Wat heb je nodig voor een fotografiestudio.

Studio fotografie begint bij licht. Of het nu flits licht is of continue licht. Maar wat als je deze stap al hebt gemaakt en gaat kijken naar welke softboxen er op de markt zijn en welke jij het beste kunt gebruiken. Dan ga ik je verder helpen.

Er zijn veel verschillende types aan softboxen. Van paraplu’s tot beauty dish.

Ik begin met de makkelijkste. De gewone softbox. Al komt deze in vele maten en vormen. Ik werk zelf met 2 AD400Pro en 1 AD300Pro van Godox. Mijn softboxen/paraplu/beautydish komen dus ook van Godox af. Hierbij heb je de keuze om ook nog voor een andere mount te gaan. Bijv. De Bowens mount. Hiervoor heb je een opzet stuk nodig om de softboxen vast te zetten.

Softbox

Van vierkante softboxen tot lantaarns tot beautydishes. Wat voor type fotografie is heel belangrijk. Een softbox, lantaarn en beauty dish is heel fijn om te werken voor portretten. Terwijl alleen softboxen nodig zijn voor product fotografie.

 Google geeft de volgende uitleg: Een vierkante doos waar mooi zacht licht uit komt. Hoe groter het formaat, des te zachter het licht. Het geeft geen hoge contrasten zodat je niet snel dichtgelopen schaduwen of uitgevreten hoge lichten in je histogram ziet. En als je met modellen werkt – en zeker als je veel extreme close-ups maakt – zul je merken dat een softbox voor een rechthoekige reflectie in de ogen zorgt. Ook bij andere blinkende voorwerpen krijg je trouwens dat effect. Omdat dit storend kan zijn, opteren sommige fotografen ervoor om in plaats van een softbox een achthoekige octabox te gebruiken. Die zorgt voor achthoekige reflecties, wat natuurlijker overkomt.

Bron: https://www.grobet.be/nl/blog/fotograferen-met-een-softbox-hou-controle-over-het-licht

Softbox: Verspreid het licht over een geheel waardoor je een zacht effect krijgt in je foto. Een softbox is een hulpmiddel in de fotografie dat is bedoeld om het licht van een studiolamp of flitser gelijkmatig te verdelen. … Het gebruik van een softbox zorgt voor een gelijkmatige belichting van het model of onderwerp. Het diffuse licht doet oneffenheden gladder lijken en licht schaduwpartijen op.

Een softbox is opgebouwd uit de softbox zelf, diffuser doek en een grid.

Grid: Met een grid kunt u het licht op eenvoudige wijze beheersen en richten op de plek waar u het wilt hebben, terwijl u tegelijkertijd zorgt voor minimale lichtafval in andere gedeelten van de afbeelding. Het biedt u simpelweg meer controle over uw lichtvorming.

Maar dan zet je een stap verder. Vierkant, rechthoekig of octabox?

Vierkante softbox

Rechthoekige softbox

Octabox

Beautydish

Beautydish: is een grote schaal waarmee licht in een brede bundel gereflecteerd kan worden op het onderwerp. Het product wordt gekoppeld aan een reflector en zorgt op deze manier voor de weerkaatsing van het licht. Door de vorm en het materiaal van de dish krijgt het ontwerp een zachte en verfijnde belichting. Ook kun je hierdoor een dramatisch effect creëren zonder de zachtheid te verliezen.

Zeer geschikt voor: portret en mode fotografie

Wit of zilver

Paraplu

Lantaarn

Lantaarn:  een Lantern Softbox is perfect voor het creëren van zacht en gelijkmatig licht dat zich in alle richtingen verspreidt.

Reflector: Je hebt losse reflectors om licht mee te sturen. (de welbekende gouden/zilveren ronde schijven) Maar ook lamp reflectoren. Je centreert je licht hier meer mee.

De snoot: Als je licht heel precies wilt richten dan maak je gebruik van een snoot. De snoot is langwerpig en juist door die vorm wordt het licht door een tunnel heen gestuurd. Je krijgt een geconcentreerde lichtbundel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *