Telefoon fotografie workshop: De handvatten

Ten eerste dank je wel voor je deelname aan mijn workshop Smartphone fotografie.

LET OP: Deze is link is niet bedoel om te delen maar puur voor jezelf als naslag werk.

Om anderen te laten weten hoe leuk het was zou ik het heel leuk vinden als je een review achter wil laten: https://g.page/r/Ca1v2ya0qN6HEAI/review

Omdat er nogal veel verteld wordt tijdens een workshop heb ik hier alles uitgeschreven zodat je het rustig na kunt lezen. Als je nog vragen hebt of je loopt ergens tegen aan aarzel dan niet om mij te contacten via mail anne@ummenthun.nl of whatsapp 0651063304

Tegenwoordig zijn de camera’s op de telefoon zo goed dat het fotograferen steeds leuker maakt. Buiten de extra app’s zoals Lightroom om foto’s te bewerken kun je met de camera app heel goed vooruit. Vandaar dat ik het daar graag over wil hebben. Want het maakt niet veel uit waar je mee fotografeert maar hoe jij kijkt naar de wereld. Daarover later meer tips maar eerst de opties van de camera app op je telefoon.

Ik ga in mijn workshop altijd in de basis uit van een Iphone of Samsung. Hou er rekening mee dat alle systemen anders zijn en het kan zijn dat jouw instellingen niet rechts maar bijv. links in het scherm/camer app kunnen zitten (tandwieltje) ook een oudere of nieuwere telefoon kan verschil maken aan de hand van de updates die zijn doorgevoerd.

Fotografie uitleg

Ik krijg met enige regelmaat de vraag of ze niet een “grote” camera nodig hebben voor goede foto’s. Daarmee wordt een spiegelreflex (te onderscheiden in Full frame FX of Cropped DX) of een systeem camera bedoeld. Nee, niet perse. De camera’s op telefoons worden steeds beter en je kunt ze gemakkelijk tot A4 af laten drukken. Een telefoon camera heeft minder licht nodig om een foto te maken en dat heeft met een aantal dingen te maken: Sluitertijd, Iso & Diafragma Deze 3 staan constant met elkaar in verbinding

Ik zal je wat uitleg geven:

Iso: het aantal puntjes/pixel in een foto. Des te lager het getal des te meer pixels in een foto. Een foto met hoge iso zal een korrelig effect geven maar je zult ook sneller een foto kunnen maken in weinig licht.

Sluitertijd: De snelheid waarmee een foto wordt gemaakt. Een “geest” foto word gemaakt met een langere sluitertijd waardoor je meer beweging in een foto krijgt. Het nadeel is dat je camera op een statief moet staan en uit de hand fotograferen niet meer mogelijk is. Met een snelle/korte sluitertijd kun je beweging in het moment vastleggen.

Diafgrama: De scherpte diepte in een foto. Een klein diafragma/F getal geeft weinig scherpte diepte. Voor iedereen die ooit al eens portret modus heeft uitgeprobeerd op de telefoon dat is een beetje het effect. Ze noemen het ook wel eens het BOKEH effect. Je onderwerp is scherpe en de rest vervaagd in een foto. Vooral fotografen zijn hier dol op tijdens het maken van portretten of famile foto’s

De basis: Een scherpe foto maken:

Vaak maken we gewoon een foto door op de ontspan knop te drukken. De ontspan knop is die grote ronde witte knop onderin je scherm. Maar stel je wel scherp? En weet je welke opties er allemaal zijn om een beeld te creeren?

De basis: tik op je touchscreen op het object of de persoon wat je onderwerp is in de foto om scherp te stellen en maak de foto. Sommige telefoons zijn al zover dat ze automatisch eye focus pakken of een persoon scherp. Dit ligt af van je model en versie.

Tip: Draai je telefoon zodat hij over de breedte van het scherm de foto maakt. Als je met een digitale camera of spiegelreflex werkt maak je dit beeld al automatisch. Hierbij maak je foto’s zoals fotografen doen en je kunt altijd makkelijk bijsnijden.

Raster over je scherm

Raster of hulplijnen over je foto

Zijn je foto’s vaak een beetje scheef, of staat het onderwerp vaak niet helemaal in het midden? Dan kan het helpen om het raster aan te zetten van de Camera-app. Dit werkt als volgt:

Bij Android kun je dit gelijk in de camera app aanpassen.

 1. Open camera app
 2. Klik op het tandwieltje links of rechts bovenin
 3. Zet de schakelaar achter Hulplijnen/Raster aan

Bij een iphone zul je naar de instellingen van je telefoon moeten gaan.

 1. Open Instellingen;
 2. Ga naar Camera;
 3. Zet de schakelaar achter Hulplijnen/Raster op groen.

Voortaan wordt het beeld van je camera opgedeeld in negen rechthoeken. Dit maakt het makkelijker om te bepalen wat het exacte middenpunt is van je beeld en of je lijnen recht zijn. Het raster zie je uiteraard niet terug op je uiteindelijke foto’s. Als je de horizon op de foto wilt zetten is het wel zo prettig als deze ook recht is. Dit zijn vaak beginnersfoutjes en hoewel het in sommige situaties de foto anders/mooier maakt is het vooral een bron van ergernis als de lijnen niet recht zijn van bijv. je horizon.

Functies&Opties:

De Camera-app heeft allerlei handige functies, zoals Live Foto’s waarmee je bewegende foto’s maakt, de Portretstand, Vierkant (ideaal voor instagram) of Panorama, opties voor een timelapse en slowmotionvideo’s en keuze uit filters. In onderstaande blog leg ik de mogelijkheden uit van de Camera-app.

De live functie

Hier in beeld rechtsboven (witte rondjes met een schuine streep erdoor) aangegeven bovenin geeft aan dat de Live Functie aanstaat. Tik erop om deze uit te zetten. Als je een Live Photo met de iPhone maakt, wordt er vastgelegd wat er anderhalve seconde vóór en na het nemen van een foto gebeurt. Zo krijg je het hele moment, compleet met beweging en geluid. Je maakt een Live Photo net zoals u een gewone foto maakt. Bij een live foto kun je eventueel het gewenste beeld eruit halen als je in de foto’s app staat en je op bewerken tikt.

Live Photos bewerken
 1. Open de Foto’s-app en tik op de tab ‘Foto’s’.
 2. Tik op de Live Photo die u wilt bewerken.
 3. Tik op ‘Wijzig’ en breng de gewenste wijzigingen aan.
 4. Als u klaar bent, tikt u op ‘Gereed’.
Timer:

De stopwatch onderin het scherm kun je aanzetten als je bijv. een foto van jezelf wilt maken maar geen selfie. Dus van een grotere afstand. Instellen kan op 3sec of op 10 sec. Door op het gewenste tijd te tikken en daarna op de foto knop zal de foto na de tijd gemaakt worden.

Mijn advies: Wil je een familie foto maken? Zet dan iedereen klaar behalve jezelf want vooral als je de foto zelf wil maken zal er iemand op het knopje moeten drukken en van een afstand zie je beter of iedereen op beeld past en of het beeld ook prettig is.

Filterfunctie

Hiermee kan een gekleurde waas over de foto worden toegevoegd zoals een sepia kleur. Zo kun je je foto gelijk een bepaalde sfeer meegeven.

Hieronder zie je dezelfde foto met verschillende licht opties om het verschil aan te geven. Op een Iphone kun je gebruik maken bij Foto van:

 • Orgineel
 • Levendig
 • Levendig warm
 • Levendig koel
 • Dramatisch
 • Dramatisch warm
 • Dramatisch koel
 • Mono Zilvertint Noir.

Deze functie staat rechtsboven in je scherm als 3 rondjes half met elkaar verweven.

Portret:

Met de portret functies kun je diepte creëeren in je foto’s. Soms zelfs een bokeh effect waarvoor je normaal een spiegelreflex camera nodig hebt. Hiermee kun je een onderwerp scherp houden terwijl de achtergrond vervaagd wordt. Hou hierbij wel rekening met de afstand tot je onderwerp.

Bij Portret zijn er ook meerdere licht functies mogelijk: Natuurlijk licht, Studio licht, Contourlicht, Toneel licht, Toneel licht mono en Hight-Key licht mono. Deze kun je onderin je beeld door middel van links naar rechts te schuiven aanpassen.

•Sleep de portretbelichtingsknop om een belichtingseffect te kiezen:

Natuurlijk licht: Het gezicht is scherp in beeld tegen een onscherpe achtergrond.

Studiolicht: Het gezicht wordt mooi uitgelicht en de foto oogt scherp en netjes.

Contourlicht: Het gezicht heeft dramatische schaduwen met lichte en donkere elementen.

Toneellicht: Het gezicht wordt uitgelicht tegen een diepzwarte achtergrond.

Toneellicht mono: Dit effect is vergelijkbaar met toneellicht, maar de foto is in klassiek zwart-wit.

High-key licht mono: Het onderwerp wordt in grijstinten weergegeven tegen een witte achtergrond (beschikbaar op de iPhone XS, iPhone XR en nieuwere modellen).

Scherpte diepte

Minder scherpte diepte in je foto. Een klein F getal waardoor je een onderwerp op de voorgrond scherp hebt maar alles naar achteren toe onscherp is.

Diafragma:

Ik vertelde net over het Bokeh effect hiervoor maak je gebruik van je Diafragma oftewel scherpstelling. Bij portret zit deze functie rechtsboven in het scherm.

Op de foto rechtsonder is de Diafragma F3.5. Ook goed zichtbaar is dat mijn neus scherp is maar de rest langzaam aan vervaagt.

Des te hoger je getal des te meer er scherp is in je foto des te lager het getal des te minder details er scherp zijn in de foto. Net als bij een spiegelreflex camera kun je deze handmatig instellen voor het gewenste effect in je foto.

Door op de F te drukken krijg je de mogelijkheid om je diepte/diafragma in te stellen. Ga hier lekker mee spelen maar hou er rekening mee dat het het beste uitkomt in een foto met een detail dat er ook echt mag springen. Ook handig als je achtergrond niet zo mooi deze valt namelijk redelijk weg tegenover je onderwerp.

HDR Hoog Dynamisch Bereik oftewel: High Dynamic Range.

Het is eigenlijk een vorm van belichten. In de camera app van bijvoorbeeld de iPhones is de functie standaard beschikbaar en je kunt hem handmatig aan/uit zetten of automatisch gebruiken. (Bij andere toestellen is het vaak een voorinstelling die je even op moet zoeken om aan moet zetten. Dat verschilt per toestel en besturingssysteem.)

Bij HDR combineer je eigenlijk de beste stukjes uit meerdere foto’s. 3 verschillende foto’s met allen een andere belichting. Een spiegelreflex heeft deze optie ook en hierbij kun je later na de foto’s samenvoegen in Photoshop. Dit hoef je op je telefoon niet te doen want hij “legt” de foto’s automatisch over elkaar heen waarbij je het beste uit elke foto in 1 foto krijgt.

Niet onbelangrijk. Alle 3 de foto’s moeten vanuit hetzelfde standpunt gemaakt worden om een mooie overlapping te creëren voor een scherp eindresultaat. Heb je last van beweging in je handen maak dan gebruik van een statief of je omgeving.

•HDR (High Dynamic Range) in Camera  is een techniek waarmee je in situaties met een groot lichtcontrast toch goede opnamen kunt maken. De iPhone maakt snel achter elkaar een aantal foto’s met verschillende belichtingsinstellingen en voegt ze vervolgens samen om je foto’s meer lichte en donkere details te geven.

•Standaard wordt op de iPhone HDR gebruikt (voor de camera aan de achterkant en de camera aan de voorkant) wanneer dit het meest effectief is bij het maken van foto’s. Op iPhone 12-modellen en iPhone 13-modellen worden video’s in HDR opgenomen, zodat kleuren en contrast levensecht worden vastgelegd.

•HDR is één van de camerastanden op je Samsung toestel en staat voor High Dynamic Range. Met deze optie maak je drie foto’s met verschillende belichtingen en combineer je deze om de contrastverhouding te verbeteren. Zorg ervoor als je foto’s maakt in de HDR-stand dat je je toestel stilhoudt.

Burstmodus aan voor actiefoto’s

Als je misschien nog niet zo zeker bent van je timing of je wilt een foto maken van een onderwerp met hoge snelheid. (Sportende kinderen, rijdende auto’s of bewegende voorwerpen) Dan is de Burstmodus wat voor jou. De Burstmodus maakt namelijk 10 foto’s in een seconde. Zo krijg je beweging in je foto zonder dat deze onscherp is. Het aanzetten van de Burstmodus is heel makkelijk. Hou de sluiterknop 1/2 seconde of langer ingedrukt en je iPhone maakt gelijk gebruik van de burst. Na afloop kun je rustig kijken welke foto’s goed zijn gelukt en welke niet. Verwijder de minder goed gelukte foto’s om ruimte te behouden op je telefoon.

•IPHONE De burstmode is standaard geactiveerd in iOS.

•Op de iPhone XS, iPhone XR en nieuwere modellen: Veeg de sluiterknop naar links.

•Op de iPhone X en eerdere modellen: Houd je vinger op de sluiterknop. De teller geeft aan hoeveel opnamen je hebt gemaakt.

Onderin het scherm bij selecteer kun je dan aangeven welke foto’s je wilt behouden en welke verwijderd mogen worden.

•ANDROID Bij oudere smartphones trigger je de burstmodus door de ontspanknop langer ingedrukt te houden. Maar als je dat bij nieuwere telefoons doet, dan begint het apparaat met het opnemen van vido

•En andere ‘stiekeme’ functie van de sluitertoets activeer je, als je ‘m richting de Home knop veegt. Op die manier maak je snel heel veel foto’s achter elkaar – Continue-opname of Burst.

GIF

•In de Camera-instellingen kun je bij de optie Over Sluiterknop vegen voor ook instellen dat je GIFjes maakt als je dit doet. De telefoon voegt de vele foto’s dan automatisch samen tot een GIF-animatie. Je vindt de burst-opnames of GIFjes gewoon terug in de Galerij in het Camera-album.

Fijne apps:

 • GIF maker

Geheime snufjes

Benieuwd geworden naar de functionaliteit en de wens om de geheime knop van Apple zelf ook eens te testen? Volg dan de volgende stappen:

•Tik opdracht camera:

•Ga naar Instellingen

•Scroll tot je Toegankelijkheid tegenkomt

•Ga naar Aanraken en vervolgens naar Tik op achterkant 2x of 3x

•Selecteer de actie die uitgevoerd moet worden.

Samsung: Timer

Zodra je jouw hand voor de frontcamera houdt en deze vervolgens weer wegtrekt, gaat er een afteltimer van start.

 1. Stap 1: Open de camera.
 2. Stap 2: Gebruik de camera aan de voorzijde.
 3. Stap 3: Houd nu jouw handpalm voor de camera.
 4. Stap 4: Trek jouw hand weg om een foto te maken.

(selfie) Foto maken met volume knop+spraakbesturing

Geen extra hand vrij om een foto te maken of een makkelijke selfie maken?

•Druk de volume + in om een foto te maken

Spraakbesturing (Android)

•U kunt dan dus een foto maken door iets (‘smile’, cheese’, ‘capture’, ‘shoot’) tegen de camera te zeggen. Het voordeel is dat u de telefoon met twee handen kunt vasthouden, waardoor het makkelijker is om de telefoon stil te houden.

•Spraakbesturing aanzetten op de Samsung Galaxy S7 en latere modellen:

•Tik op Camera om de app te openen.

•Tik op het pictogram van een tandwiel om de camera-instellingen te openen.

•Veeg van beneden naar boven over het scherm tot u ‘Schermopdracht’ in de lijst ziet staan.

•Tik op Spraakopdracht om de functie aan te zetten.

RAW, nee geen rauw vlees

Een foto maken met Apple ProRAW

•Open Camera en tik op de knop ‘RAW uit’ om ProRAW in te schakelen.

•Maak een foto.

•Terwijl je de opname maakt, kun je schakelen tussen de knop ‘RAW aan’ en de knop ‘RAW uit’ om ProRAW in of uit te schakelen.

Op de iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kun je de ProRAW-instelling bewaren. Tik in Instellingen  op ‘Camera’ > ‘Bewaar instellingen’ en schakel ‘Apple  ProRAW’ in.

Met de meeste recentere smartphones kun je fotograferen in RAW. Op Android-telefoons kun je vaak de standaard camera-app zover krijgen dat je DNG of RAW als uitvoerformaat kunt kiezen. (Bij de Galaxy S10 kan dat bijvoorbeeld via Camera-instellingen –> Opties opslaan –> RAW-exemplaren)

Stabiliteits tip:

Als je het perfecte shot voor je camera hebt, kan het vervelend zijn om naar de digitale knop op je scherm te gaan om de foto te maken. Afhankelijk van de manier waar op je de iPhone vast hebt, kan het makkelijker zijn om de foto te knippen met een volumeknop. Dit doe je door op de knop waarmee je het volume omhoog zet te tikken. Dit kan ook beweging in je foto tegengaan zodat de gehele foto scherp is.

ISO samsung

Even wat uitleg: Niet alle telefoons hebben deze optie. Iso zijn de waarden die de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera bepalen. De sensor heeft altijd voldoende licht nodig om een beeld te vormen van hetgeen waar jij een foto van maakt. Als het buiten of binnen donkerder is, heeft de sensor vaak onvoldoende licht om een goed en helder beeld te vormen.

Zodra je jouw hand voor de frontcamera houdt en deze vervolgens weer wegtrekt, gaat er een afteltimer van start.

In deze video

 1. Stap 1: Open de camera.
 2. Stap 2: Gebruik de camera aan de voorzijde.
 3. Stap 3: Houd nu jouw handpalm voor de camera.
 4. Stap 4: Trek jouw hand weg om een foto te maken.

Bij de Iphone kun je niet de ISO aanpassen maar wel de sluitertijd/opname tijd. Eigenlijk doet de telefoon het werk al voo rje.

De nachtmodus wordt automatisch ingeschakeld wanneer de camera detecteert dat er weinig omgevingslicht is. Het symbool ‘Nachtmodus’ 

 bovenaan het beeldscherm wordt geel wanneer de functie actief is. Het maken van een foto in de nachtmodus kan snel gaan, maar kan ook enkele seconden duren. Dit hangt af van de hoeveelheid licht.

De opnametijd aanpassen

Wanneer u een foto maakt in de nachtmodus, verschijnt naast het symbool ‘Nachtmodus’ een getal dat aangeeft hoelang de opname gaat duren.

Tik op het symbool ‘Nachtmodus’ als u wilt proberen langere opnamen te maken. Zet vervolgens de schuifregelaar boven de sluiterknop op ‘Max’. Hierdoor wordt de opnametijd verlengd. Wanneer u de foto maakt, wordt de schuifknop een timer die aftelt tot het einde van de opnametijd.

Licht of duisternis?

Vanaf een half uur voor zonsopkomst tot ongeveer een half uur na zonsondergang hebben we door de dag heen licht om ons heen. Door hier mee te spelen kun je een zachter beeld vastleggen, mooi voor die relaxte vakantie foto’s van je geliefde of een harder beeld rond 3 u in de middag waardoor rimpels bij diezelfde geliefde beter in beeld komen vanwege de schaduw. Iedereen heeft een stukje ijdelheid en waardoor je er liever een paar jaar vanaf haalt dan er 10 jaar bij stopt.

Ik zal beginnen met het gouden uurtje. Het golden hour is ongeveer een half uur voor tot een half uur na zonsopgang en ondergang. De zon schijnt dan niet meer zo hard waardoor er een zacht licht is. Hierdoor krijgt je foto een zacht randje. Door het licht in je voordeel te gebruiken kun je een fijne sfeer vast pakken in je foto’s.

Eigenlijk is dit zodra de zon begint op te komen of onder begint te gaan. Er is nog genoeg licht in de lucht maar hard licht is er niet. Mistig weer is ook altijd goed omdat de wolken als een soort gordijn dienen voor de zon. Waardoor licht diffuus wordt en dus zachter.

Tip: Magic hour app en je eigen weer app geeft ook aan hoe laat de zon op en onder gaat.

Fijne apps:

 • SunSurveyor Lite
 • Magic Hour
 • Clear Outside

Mystiek verschijnsel: De Lensflare

De lensflare is een beetje een unicorn. Sommige zijn er dol op en anderen moeten er niks van hebben. Doordat de zon in een bepaalde hoek in je lens schijnt weerkaatst hij in je lens en krijg je een verschijning van licht in je foto.

Persoonlijk vind ik een lensflare een mooi verschijnsel maar mocht er niet van houden. Hou je hand boven je lens zodat de zon er niet direct in schijnt.

De regel van 3

De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessante foto. Fotografen en kunstschilders passen dergelijke regels toe als vuistregel. Je verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Bij de regel van derden is het de bedoeling dat het onderwerp op een van de snijpunten van het raster terecht komt. Ga daarom eens lekker naar een museum om te kijken hoe de schilders van weleer deze techniek toepaste.

Een model kijkt altijd een foto uit. Een auto komt altijd een foto inrijden. Dit is door gebruik te maken van het raster/hulplijnen en je onderwerp op een van de lijnen te plaatsen.

Leidende lijnen

Door gebruik te maken van leidende lijnen in je foto met of zonder raster kun je meer diepte creëren in je foto. Dit doe je door gebruik te maken van de bestaande lijnen in je omgeving. Dit kan een weg zijn, een rivier, een trap of bijv door een gang pad zoals op de onderstaande foto’s.

In alle foto’s zijn leidende lijnen aanwezig. Al soms op een andere manier. Een lijn hoeft niet altijd recht te zijn. Maar door lijnen te volgen volgt je blik deze lijn in de foto. Waardoor je een interessante foto krijgt.

Compositie

Door gebruik te maken van een bepaalde hoek.

Kikvors (laag bij de grond omhoog kijkend)

Ooghoogte (geen uitleg nodig denk ik zo maar letterlijk te hoogte van je ogen)

Vogelvlucht (van boven met een hoek naar beneden kijkend)

Of door plaatsing van je onderwerp in je foto. (links, rechts, midden) Afstand tot je onderwerp. (close up, medium of wide) creëer je compositie. De eerder beschreven regels kunnen je hierbij helpen maar soms is het ook een stukje gevoel.

Ben je op een groot plein dan is het mooi je familie vanaf schouderhoogte te fotograferen om hen centraal te zetten en de omgeving ook te laten schitteren zonder de aandacht af te leiden. Een portret is mooier met minder ruimte rondom om af te leiden. Maar bij een landschapsfoto gaat het er juist om om de ruimtelijkheid te laten zien. Je kunt altijd meer afstand nemen of dichterbij komen.

Creatief gebruiken van de ruimte

Om indruk te maken. De Trevi fontein in Rome wordt altijd druk bezocht maar door een goede hoek te op te zoeken kun je het laten lijken alsof de fontein helemaal voor jezelf had. Zonder gebruik te maken van technische technieken of fantastische Photoshop skills. Je kunt altijd bijsnijden als er toch een halve arm van een onbekende toerist opstaat. Vooral als de foto in de breedte is genomen.

App: Lightroom

Tegenwoordig zijn er veel foto bewerking apps te vinden en te gebruiken. Maar een goede foto heeft vaak niet veel nodig. Toch is het fijn om je foto achteraf net iets mooier te kunnen maken. Mijn advies is wel: Less is more. Bij Lightroom zul je wel zelf de foto’s toe moeten voegen en weer moeten exporteren om ze door te sturen aan je vrienden of om online te zetten. Maar hierdoor kun je wel gelijk een selectie maken van je beste foto’s.

Fijne bewerking app’s

 • Lightroom
 • InShot
 • Color Splash
 • Blend Photomixer
 • Momento (gif)

Wil je toch een stapje verder gaan? Er zijn clip on lenzen te koop om verder te gaan op een gebied of om meer opties te krijgen. Je kunt ze ook in een setje krijgen en dan heb je een Fisheye Lens met 180 graden waardoor je een bolling in de foto krijgt. Macro om bijv. insecten of kleine details goed in beeld te krijgen. Een groothoeklens voor landschappen en een telelens om in te zoomen als een echte paparazzi.

Als een echte fotograaf: Stel focus en belichting handmatig in

De iPhone heeft een prima autofocus, maar zo nu en dan gaat hij de mist in. Kijk dus altijd even hoe een foto eruitziet als je zelf de focus en belichting instelt. Dit doe je door in de Camera-app op het onderwerp te kiezen waar je de focus op wil leggen. Veeg vervolgens van boven naar beneden om de belichting feller of donkerder te maken.

Een stapje verder: AE/AF-vergrendeling

Ben je tevreden met je persoonlijk ingestelde belichting en focus? Dan kun je dit ook voor andere foto’s gebruiken. In dat geval kan het helpen om de AE/AF-vergrendeling aan te zetten.

Hiermee vergrendel je de instellingen die je zojuist gemaakt hebt. Dit doe je door het gele vierkantje dat je focusgebied aangeeft een seconde ingedrukt te houden. Bovenin beeld verschijnt de term ‘AE/AF-vergrendeling’.

Eind goed al goed

Wat laatste tips:

•Hou je aan de fatsoensregels. Bijv. geen hoofddeksel op in een kerk en niet zomaar wildvreemde mensen gaan fotograferen.

•Neem de tijd

•Probeer meerdere posities uit (camera hoek)

•Speel met licht

•Plaatsing van je onderwerp

•Heb plezier

Bronnen: Apple.com, avondfotografie.nl nikon.nl iculture.nl https://www.samsung.com/nl/samsung-and-you/fotografie/

https://support.apple.com/nl-nl/HT210571