Newborn fotografie tips

Ik leg best wel een aantal newborns vast op jaar basis. En krijg regelmatig vragen hoe je dat het beste kunt doen. Dus ik dacht ik help al jullie kersverse ouders even op weg. Hier volgen de newborn fotografie tips van Anne Ummenthun.

Hoe maak je de mooiste foto’s van jullie baby?

Tip 1: Rust, regelmaat, reinheid.

Rust is vooral belangrijk. Des te meer stress jij hebt omdat er een fotograaf komt of omdat je plan anders loopt dan gepland des te slechter een fotoshoot of foto maken gaat. Je straalt dit namelijk door aan je omgeving en de allerkleinste onder ons zijn gevoelig voor dit soort prikkels. Dus haal diep adem en go with the flow. Waarbij geduld het toverwoord is. Een newborn shoot bij mij loopt regelmatig uit omdat ik de planning van de baby volg.

Tip 2: Plan in de ochtend

Als je in de ochtend je fotograaf laat komen dan zijn er nog geen tot weinig externe prikkels geweest. Geen bezoek ect. Alleen jullie in jullie eigen bubbel. Ook is ochtend licht gewoon heel fijn om te fotograferen. Heb je in between gordijnen? Dan kun je deze dichtmaken met zonnige dagen om zacht licht te creëren in je huis.

Tip 3: Voorbereiding

Let je gewenste pakjes klaar, denk na over kleuren zodat het een geheel wordt. Geen drukke patronen maar effen kleding in natuurtinten doet het altijd goed op een foto. En geen zwart! Een klein element in het zwart is geen probleem. Maar zwart weerkaatst geen licht zoals wit/lichte kleuren dat wel doen. Daardoor wordt het snel een groot blok waarbij diepte in een foto weg valt.

Tip 4: Snacks

Geef je kindje de fles of een voeding vooraf i.c.m. een badje zorgt dit voor een heerlijk rozig kindje. Als je wat slaperig bent dan werk je zelf ook meer mee. De temperatuur op je slaapkamer hoger aanhouden dan normaal is zelfs aan te raden. (behalve hartje zomer in een hittegolf natuurlijk) Je kunt altijd via het nekje van je kindje kijken of hij of zij op de goede temperatuur zit. Een volle buik en een lekkere temperatuur zorgt ervoor dat je kindje heerlijk relaxed is.

Tip 5: Nachtbrakers

Je hebt van die kiddo’s die al op jonge leeftijd hebben gezien. Wat pap en mam kunnen kan ik ook. En dus vechten tegen de slaap. Foto’s met de ogen open is totaal geen probleem maar juist heerlijk. De wereld is zo groot en er is zoveel te ontdekken. En een slechte nacht gehad? Je kunt altijd een shoot bij mij verplaatsen naar een ander moment. Ik ben ook cranky na een slechte nacht dus ik verwacht van jullie niets meer of minder dan hetzelfde.

Tip 6: Go pro

Schiet met een camera ipv je telefoon. Er is niks mis je met je telefoon maar wil je een foto groter af laten drukken dan kom je met een telefoon afdruk niet verder dan A4. Geen zin om de camera uit de kast te halen of geen tijd meer gehad om een cursus fotografie te doen? Schakel een fotograaf in. Op het moment dat je 6 maanden zwanger bent raad ik aan je fotograaf al vast te leggen. Dan weet je zeker dat je er op tijd bij bent. De fotograaf kan dan namelijk rekening houden in zijn of haar planning.

Tip 7: Huilen

Wrijven over het hoofdje of voetjes kan ervoor zorgen dat je kindje zich lekkerder voelt en minder front. Ook is huid op huid contact belangrijk. Jouw kindje zou niet de eerste zijn die niet van je borst/buik/arm af wil. Na 9 maanden close up contact zou ik dat ook niet willen. En we worden zelf ook blij van knuffels met je partner, familie en vrienden. Ook kan het helpen om gewoon op spotify een white noise playlist aan te zetten. Fohn of stofzuiger aanzetten is ook een optie.

Tip 8: De goede hoek

Maak je binnen foto’s? Ga niet tussen de ramen (waar het licht door komt) en je baby in staan. Hierdoor werp je een schaduw op je kindje en worden je foto’s automatisch donker. Plaats je kindje in een mandje of op een dekentje op de grond en fotografeer van boven of in een hoek van bovenaf. Daardoor heb je voldoende afstand. Kun je je hele kindje erop zetten zonder in het licht te staan.

Wil je goede foto’s hebben van je partner met jullie kleintje? Hou ooghoogte of vogelvlucht perspectief aan en fotografeer vanaf de taille omhoog.

Tip 9: details

Die mini handjes en kleine teentjes. Leg ook alle details vast. Portret modus op je telefoon is hier perfect voor. Laat je kleintje je vinger vast pakken. Leg de voetjes in je hand voor het grootte verschil.

Tip 10: Bloopers

Leg ook al die bloopers vast. Ik heb al menig ongelukje meegemaakt en die foto’s horen er ook bij. Door social media denken we dat de wereld perfect en plat is. (je snapt waar ik heen wil) Maar ieder kindje is anders en dat mag ook. Net als iedere ouder anders is. Volg je eigen weg en dan komt alles goed.

Natuurlijk kun je ook altijd een shoot bij mij boeken. Ik raad aan dat als je tegen de 6 maanden aan zwanger bent even contact met mij op te nemen. Later kan ook maar dan is er een kans dat ik je niet meer in kan plannen. Al moet ik eerlijk zijn en aangeven dat mijn planning wel eens verschuift omdat een kindje eerder of later geboren wordt dan gepland.

Geef een reactie