10 tips voor betere foto’s met je telefoon.

Want hoe maak je de beste foto’s met je smartphone? En hoe krijg je scherpe foto’s met je telefoon?

1. Stel altijd scherp.

Het eerste wat je altijd moet doen als je een foto maakt is even scherpstellen. Samsung heeft vaak de neiging dit voor je te doen als het gaat om gezichten maar bij een iphone moet je dit even aantikken op het scherm. Zo leg je de scherpte precies waar je hem hebben wil. Vooral in portret modus kan dit een heel groot verschil geven.

2. Belichting aanpassen

Een camera weet vaak wel hoe hij zichzelf aan moet passen. Alleen in sommige omstandigheden, bijvoorbeeld onderwater als je gaat fotograferen met één van de iPhone hoesjes die daarvoor bestemd zijn, dan kan het zo zijn dat de foto eigenlijk net iets lichter of donkerder moet zijn. Daarom is het goed om te weten dat je op iedere telefoon gemakkelijk de belichting aan kunt passen.

Soms wordt dit aangegeven met EV (waarbij -2 donkerder is en +2 lichter), maar anders krijg je bij het scherpstellen van de foto een balkje met twee zonnetjes. Voor een lichtere foto veeg je dan naar rechts of naar boven en voor een donkerdere foto naar links of naar onder. Bij samsung kun je dit gelijk in het beeld doen.

3. Kies de hoogste resolutie

Om mooie foto’s te maken met je smartphone kan het handig zijn om de hoogste resolutie te kiezen. Dit staat vaak uitgeschakeld vanwege opslagruimte, omdat dit ook grotere bestanden zijn. Dit kun je aanzetten bij de instellingen van je camera>resolutie

4. Zet de Live modus uit!

Persoonlijk raad ik altijd aan om de live modus uit te zetten. Deze foto’s worden namelijk niet door een computer herkend als een foto bestand waardoor dit nog wel eens problemen wil opleveren als je ze wil gebruiken.

5. Zoom niet in

Inzoomen is alleen handig wanneer je voor jezelf iets moet vastleggen van dichterbij, maar ik kan het niet aanraden voor een mooie foto. Dit gaat op een smartphone namelijk altijd ten koste van de kwaliteit. Beter is uitzoomen of genoeg loze ruimte overhouden zodat je een foto altijd nog kan bijsnijden.

6. Bekijk alle functies

Op iedere telefoon zitten ook wat andere functies. Een aantal standaard functies zijn de automatische stand en de portretmodus. Het is handig om binnen jouw camera even naar links en rechts te vegen om andere functies te ontdekken. Zo heeft de telefoon die ik nu heb zelfs een food-modus om eten mooier vast te leggen en een studiomodus om meer licht te leggen op een bepaald object of jezelf. Android loopt hier zelfs flink in voor op Iphone.

7. Burst

In snelle omstandigheden is het soms handig om in burst vast te leggen. Door de fotoknop van jouw telefoon ingedrukt te houden maak je snel meerdere foto’s achter elkaar. Dit is bijvoorbeeld handig om een beweging vast te leggen als timing lastig is. (Bij spelende kleine kinderen een must)

8. Maak gebruik van licht

Het kan soms echt helpen om jezelf of het object iets dichter bij het raam te plaatsen voor een foto. Licht inval kan zoveel meer doen voor je foto. Maak op een zonnige dag bijv. gebruik van je inbetween gordijnen om meer diffuus licht te creeeren.

9. Kies andere hoeken

In plaats van continu in dezelfde houding blijven staan kun je beter wisselen van hoek. Fotograferen is iets waarbij je creatief moet zijn en soms komt iets vanuit een andere hoek heel onverwachts veel beter over. Probeer daarom altijd andere hoeken als je gaat fotograferen. Hoog, laag en ben niet te bang de telefoon eens om te draaien.

10. Compositie

Maak niet te snel een foto, want ook de compositie is heel belangrijk. Zo kan het soms mooier zijn om het onderwerp niet helemaal in het midden te plaatsen, maar juist iets verder naar de zijkant. Een handige tool hiervoor is de grid/hulplijnen die je op de meeste smartphones aan kunt zetten. Speel ermee door een onderwerp op of juist langs de lijnen te zetten en zo de aandacht naar je onderwerp toe te trekken.

11. Bewerk je foto’s

Om mooie foto’s te maken met je smartphone is een fijne nabewerking ook handig. Om net je foto’s iets meer te finetunen. Ik heb zelf een aantal fotografie apps op mijn telefoon, waarvan 2 om daadwerkelijk mee te bewerken. Mijn favorieten hiervoor zijn VSCO en Lightroom. Hierbij is VSCO zeker voor beginners erg aan te raden, omdat je hiermee snel en gemakkelijk een bepaalde filter kunt kiezen en basisbewerkingen kunt toepassen.

Lightroom is mijn favoriete app omdat ik deze ook graag gebruik bij mijn foto bewerking. Ideaal dus dat ik deze via de telefoon ook kan gebruiken. Bij Lightroom kun je aan de slag met Lightroom presets. Je kunt jouw eigen preset opslaan door te klikken op voorinstellingen opslaan maar je kunt ook presets van anderen gebruiken.

Wil je meer leren over mooie foto’s maken met je smartphone?

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om mooie foto’s te maken met je smartphone? Doe dan eens mee aan een workshop Smartphone fotografie van mij. Ook gezellig met vrienden of familie op locatie.

Kijk dan eens naar de cursus Smartphone Fotografie!

Volg me op Instagram:

goede foto’s maken met samsung

mooie foto’s maken met mobiel

professioneel fotograferen met smartphone

smartphone fotografie cursus

smartphone fotografie tips voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *